13.7 C
Baia Mare
szerda, 2024 április 24.
spot_img

Posztumusz díszpolgári címben részesíti Nagybánya Czol Ernőt

spot_img

Posztumusz Nagybánya díszpolgárává avatják Czol Ernő volt nagybányai római katolikus kántort és kórusvezetőt, a kommunizmus éveiben és a rendszerváltás után végzett közösségszervező és keresztény értékteremtő munkájáért. Erről pénteki ülésén döntött a városi képviselő-testület.

A határozat az RMDSZ javaslatára, Pap Zsolt István alpolgármester és Pintér Zsolt önkormányzati képviselő kezdeményezésével jött létre. 

Czol Ernő emléke előtt augusztus 20-án emlékkoncerttel tisztelegnek a Cinteremben, a Szent István napok keretén belül, amikor hivatalosan is bemutatják és átadják az elismerést.

Czol Ernő 2022. január 13-án, hosszan tartó, könyörtelen betegség után elhunyt. 

A szatmár megyei Mezőfényen született, ott végezte az elemi iskolát, zenei tanulmányait később a gyulafehérvári kántoriskolában folytatta. Teológia és német szakot végzett a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen, majd szakmai tapasztalatot Linzben szerzett. Kántori tevékenységét Nagybányán a Krisztus Király-plébánián kezdte, majd 1997-től a Szentháromság-templom kántora volt. Élete során rengeteg időt szentelt az ifjúság zenei nevelésére, kórust vezetett, zeneműveket írt, koncerteket szervezett, ifjúsági énekeskönyvet írt.

Pongrácz Panni

spot_img
- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek