30.7 C
Baia Mare
péntek, 2024 július 19.
spot_img

A Maros Megyei Tanfelügyelőség kedvezőtlenül véleményezte a katolikus gimnázium újbóli létrehozását

spot_img

A Maros Megyei Tanfelügyelőség kedvezőtlenül véleményezte a katolikus gimnázium újbóli létrehozását – közölte a Zi-de-zi.ro helyi portál a tanfelügyelőség honlapján közzétett dokumentumok és tanfelügyelőségi belső értesülések alapján.

A tanfelügyelőség igazgatótanácsa szeptember 8-án hozott határozatában úgy vélte, nem felel meg a tanügyi törvény előírásainak az a mód, ahogyan a marosvásárhelyi városi tanács elindította az iskola újraalapítását, ezért kedvezőtlenül véleményezte az önkormányzati képviselő-testület augusztus 25-i határozatát.

A tanfelügyelőség azt közölte, hogy az Oktatási Minisztériumtól kért szakvéleményt az iskolaalapítási szándékot jelző önkormányzati határozat véleményezéséhez, mostani következtetéseit pedig a minisztériumtól kapott válasz alapján fogalmazta meg.

Mint korábban írtuk, a marosvásárhelyi önkormányzati testület augusztus 25-én jóváhagyta a Bolyai Farkas Elméleti Líceum átszervezésére irányuló kezdeményezést, amelynek értelmében a 2023‒2024-es tanévvel kezdődően új római katolikus oktatási intézmény, a Római Katolikus Gimnázium jönne létre az intézmény berkein belül. Az átszervezést követően az újonnan létesülő oktatási intézményben öt elemi osztály (előkészítő, első, második, harmadik és negyedik), négy felső tagozatos osztály (ötödik, hatodik, hetedik és nyolcadik), valamint tizenkét középiskolai osztály indul, minden évfolyamon három-három római katolikus teológia, természettudomány és társadalomtudomány szakiránnyal. Határozat szerint a Római Katolikus Gimnázium a Mihai Viteazul utca 15. szám alatti iskolaépületben és a Rózsák tere 61. szám alatt működik majd.

A 23 tagú önkormányzati testületben 15-en szavaztak a határozat elfogadására. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselői mellett a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szabad Emberek Pártja (POL) képviselői támogatták a város jegyzője által is kedvezően véleményezett határozatot. A Pro Románia Párt és a Népi Mozgalom Párt képviselői a jogi bizottság negatív véleményezésére hivatkozva a döntés elhalasztását kezdeményezték. Az ülést élőben közvetítették a városháza közösségi oldalán.  

Mint ismert, az iskola bejegyzési folyamatát azért kellett immár harmadik alkalommal újraindítani, mert a legfelsőbb bíróság május 3-án kimondott jogerős ítéletében érvénytelenítette a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium létrehozását elrendelő miniszteri rendeletet. A 2014 óta működő iskolát azért kellett 2018-ban miniszteri rendelettel újra létrehozni, mert korábbi létrehozásában a korrupcióellenes ügyészség (DNA) törvénytelenséget látott, és vádat emelt Tamási Zsolt iskolaigazgató és Ştefan Someşan volt főtanfelügyelő ellen. A per vádiratát a bíróság visszaküldte kiegészítésre a vádhatóságnak, és a kiegészítés azóta sem történt meg, de az iskola ellen indított perek az intézmény megszűnéséhez vezettek.

A tanintézet azért szálka a román nacionalista szervezetek szemében, mert a római katolikus egyház 2004-ben visszaperelte az egykor államosított marosvásárhelyi iskolaépületeit. A katolikus gimnázium egykori főépületében ma Marosvásárhely román tannyelvű elitiskolája, az Unirea Főgimnázium működik. Az elitiskola szülői és tanári közössége attól tart, hogy ha újraalakul a katolikus iskola, egy idő után igényt fog tartani egykori épületeire.

 Maszol.ro

spot_img
- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek