11.7 C
Baia Mare
szombat, 2024 március 02.

Wladár Sándor: Hosszú Katinkának át kell állnia a folytatáshoz, a jövő nemzedéke már itt van

A Magyar Úszó Szövetség elnöke szerint sikeres év van a sportág mögött, amely idén azt is megmutatta, hogy biztató utánpótlással rendelkezik.

Wladár Sándor az M4 Sport kedd déli Sporthíradójában elmondta, az alig három hónap alatt megszervezett budapesti világbajnokság és az azon elért eredmények, a római Európa-bajnokságon előzetesen elvárt 8-10 érem helyett szerzett 15, a perui junior-vb éremtáblázatán elért második hely és a romániai ifjúsági Eb-n toronymagasan a legsikeresebbnek bizonyult magyar csapat azt jelenti, hogy a magyar úszás ebben az évben „hozta magát”.

A szövetség elnöke egyetértett Sós Csaba szövetségi kapitánnyal abban, hogy a magyar úszásban lezajlott a generációváltás„Van aranyfedezete a magyar úszásnak, ezt láttuk a junior világbajnokságon. A jövő nemzedéke már most itt van, Ábrahám Lilla Minna, Molnár Nóra és Pádár Nikolett. Ha a következő három évben, amíg igazából felnőtté válnak, vigyázunk rájuk és meg tudjuk őket őrizni, akkor Kapás Bogi-szintre fognak feljönni” – fogalmazott.

Wladár Sándor biztos abban, hogy a felkészülését az Egyesült Államokban Michael Phelps korábbi edzőjével, Bob Bowmannel folytató Kós Hubertnek új lendületet fog adni az amerikai munka.

„Hubi egy kicsit megrekedt itt Magyarországon, ennek különböző okai vannak. Ez a váltás az ő döntése volt, amiben mi támogatjuk, aztán majd megnézzük egy év múlva, hogy hol tart – nyilatkozta. Hozzátette: Bowmannél az új versenyzők mindig tiszta lappal indulnak, mindegy, ki honnan jött és milyen eredményeket ért el korábban. – Úgy van vele, hogy van egy év munka, ha elvégzitek, akkor maradtok, amennyiben viszont nem úgy szerepeltek, álltok hozzá ehhez a kérdéshez, akkor pedig mentek. Teljesen biztos vagyok benne, hogy Kós Hubi el fogja végezni a munkát, szerintem neki egy lökést, lendületet ad az Egyesült Államokban az egyetemi ösztöndíjas szisztéma, olyan versenyzőtársakkal, akik majd támogatják az ő fejlődését.”

Hosszú Katinkának sok erőt kíván a folytatáshoz, de úgy véli, ahhoz a háromszoros olimpiai bajnoknak is „át kell állnia”.

„Sajnos közelről láttam a római Európa-bajnokságon a négyszáz vegyesét, nem volt szép látvány. Én kívánok neki sok erőt ahhoz, hogy tudja folytatni, de ahhoz, hogy ez megvalósuljon, neki magának is át kell állni. Az úszás teljes embert kíván, napi huszonnégy órában fejben ott kell lenni, nincs magánélet, nincs szerelem, nincs utazás, csak a monoton munka. Ha vissza tud ebbe állni, akkor ott lehet, ha nem, akkor sajnos azt kell mondjam, hogy a száz érmet nem fogja elérni” – nyilatkozta.

Hosszú egy hónappal ezelőtt a római kontinensbajnokságon a selejtezőben összesítésben a negyedik időt úszta ugyan, de mivel két honfitársa, Jakabos Zsuzsanna és Mihályvári-Farkas Viktória is megelőzte, így a szabályok értelmében nem folytathatta szereplését. A 33 éves Hosszú visszavonulását illetően korábban úgy fogalmazott, hogy világversenyeken mindenképpen szeretne száz éremig eljutni – jelenleg 97-nél jár, Rómában a 4×200 méteres női gyorsváltó tagjaként bronzzal gazdagította kollekcióját –, de az önmagában még nem jelenti automatikusan karrierjének a végét.

A sportvezető beszélt az egy éve indult Úszó Nemzet Programról is, amelynek szeptembertől 16 ezer gyermekkel folytatódik és amelynek keretében kortól, anyagi helyzettől, földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül magas szintű, akkreditált oktatókkal, akkreditált uszodákban 5-7 éves gyerekeket tanítanak meg úszni. 20 városban közel 230 intézménnyel, iskolával és óvodával dolgoznak össze, a logisztikát pedig több mint száz busszal oldják meg. „A cél, hogy évi 36 órában, három éven keresztül olyan vízbiztonságot szerezzenek, ami egyrészt életmentő, másrészt megszeretteti a sportot és az úszást, és talán a magyar úszósport is meríthet ezekből a gyerekekből. Azt szeretnénk, ha a következő három évben fokozatosan eljutnánk a százezer főig.”

MTI

- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek