13.7 C
Baia Mare
szerda, 2024 április 24.
spot_img

Két RMDSZ-es honatya indítványa nyomán a szenátorok megszavazták a saját fizetéseik megemelését

spot_img

A szenátus szerdia döntése értelmében mintegy 25%-kal emelkedik a szenátorok és a parlamenti képviselők fizetése. November 1-jétől a törvényhozók mellett növekszik a miniszterek, államtitkárok, helyi és megyei tanácsosok, valamint a megyei tanácselnökök és a polgármesterek, illetve egyes intézményvezetők juttatása is.

A jogszabály-módosítást, melynek a béremelés az eredménye, két RMDSZ-es szenátor, Turos Lóránd és Fejér László Ödön nyújtotta be. A tervezet 91 igen szavazatot kapott a PSD, a PNL, az RMDSZ és az AUR szenátoraitól, az USR 22 képviselője pedig ellene szavazott. A szenátus az első ház ebben a kérdésben, döntő házként a képviselőháznak is jóvá kell hagynia a tervezetet, hogy hatályba léphessen.

A dolog érdekessége, hogy ugyanazon a napon döntöttek a fizetésemelésről, amelyen az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánított két olyan törvénytervezetet, amelyeknek ugyanez volt a célja, nevezetesen a parlamenti képviselők és szenátorok, valamint a helyi választott képviselők fizetésének emelése.

Az EuropaFM megszólaltatta Turos Lórándot, aki elmondta: azért indítványozták a jogszabály-módosítást, mert a helyi önkormányzatok dolgozóinak bérét a polgármesterek és a megyei tanácselnökök fizetésének függvényében számítják ki. Ebben a szektorban pedig „a fizetéseket három éve befagyasztották”.

Marcel Boloș európai alapokért felelős miniszter a cursdeguvernare.ro-nak azzal érvelt, hogy míg egy romániai miniszter mindössze 2500 eurót keres havonta, uniós kollégáik, az EU-tisztségviselők 15 ezer eurót visznek haza.

Virgil Guran, a PNL szenátora, aki szintén támogatta két RMDSZ-es kollégája javaslatát, az economedia.ro-nak kifejtette: „meg kell tanulnunk gazdagnak és becsületesnek lenni”. „’90-ben Ion Iliescu azt mondta, hogy legyünk szegények és becsületesek. El kell kezdenünk valami mást tanulni, gazdagnak és becsületesnek lenni, és az országnak jobb lesz” – tette hozzá.

Forrás: Transtelex

spot_img
- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek