30.7 C
Baia Mare
péntek, 2024 július 19.
spot_img

GESZTENYE ÜNNEPÉLY BOTRÁNY

spot_img

FRISSÍTÉS 2:

Megtéveszt az RMDSZ, továbbra is le vannak takarva a magyar feliratok a Gesztenye Ünnepély kürtős kalácsos standjainál.

Ahogy a standon látható, bár lekerültek a román zászlók a standrol ( amelyek amugysem takartak el magyar feliratokat) továbbra is román nyelvű feliratokkal vannak eltakarva a magyar feliratok.

A megtévesztő nyilatkozat ellenére, Pap Zsolt alpolgármester mégsem oldotta meg, hogy ismét magyar feliratok is legyenek a román mellett a standokon.

FRISSÍTÉS 1:

A helyi RMDSZ a következő választ küldte el nekünk:

Tisztelt Szerkesztőség!

Az említett kérdésékkel, valamint a kialakult helyzettel  kapcsolatosan az RMDSZ  megyei szervezetének hivatalos álláspontja lesz hamarosan a közösségi oldalunkon. 

Üdvözlettel, 

Pintér Zsolt 

megyei elnök 

Az RMDSz Nagybányai helyi szervezete a következő közleményt osztotta meg közösségi oldalán:

Érthetetlennek és elfogadhatatlannak tartjuk Nagybánya polgármesterének, Cătălin Cherecheșnek a napokban zajló Gesztenye Ünnepségen tett kijelentését, miszerint a kürtőskalácsot árusító standoknál a magyar feliratot el kell takarni román zászlóval. A román zászlót csütörtökön kihelyezték a polgármesteri hivatal munkatársai, péntek reggel azonban a város RMDSZ-es alpolgármestere, Pap Zsolt István elrendelte, hogy vegyék le azokat. Nagybányán eddig ilyen irányú megnyilvánulásokra nem volt példa, sajnálatosnak tartjuk, hogy a városvezető most ehhez folyamodott. Meggyőződésünk, hogy az ilyen gesztusok nem szolgálják a békés együttélést, és árkokat ásnak a város román és a magyar közössége közé, ez pedig senkinek nem lehet érdeke.

A magyar feliratok leszedésére utasította Cătălin Cherecheș a nagybányai Gesztenye Ünnepélyen jelen lévő kürtőskalácsos standokat.

Az interneten megjelent videóban látható, ahogy a helyszint végigjárva kiadja utasításba a hivatal alkalmazottjainak, hogy román trikolórral takarják el a magyar feliratokat a standokon. Ugyanakkor kiemeli, hogy csak az olyan helyszíneket fogadja el, ahol a román nyelvű felirat nagyobb, mint a magyar. A videó végén hallható, ahogy a város alpolgármestere, Doru Dancus azon poénkodik a megszeppent árusokkal, hogy van-e trikolor kürtőskalácsuk.

Az olvasóktól kapott képeken látható, hogy a polgármesteri hivatal munkatársai gyorsan intézkedtek, és a kürtöskalácsos standokra kihelyezték a román zászlót, illetve letakarták a magyar feliratokat.

Megkerestük a nagybányai RMDSZ-t a következő kérdésekkel:

A Máramaros.ro megyei közéleti portál szeretné tájékoztatni az olvasóit arról, hogy mi a magyar érdekképviseleti szerv véleménye erről.  Ezért a következő kérdésekkel fordulunk önök felé:

  1. Mi a véleménye Pintér Zsolt RMDSZ elnöknek a polgármester kijelentéseiről?
  2. Mi a véleménye Pap Zsolt alpolgármesternek a felettese kijelentéseiről?
  3. Milyen lépéseket szándékozik tenni az RMDSZ a rendezvényen jelen lévő magyar feliratok megóvása érdekében?
  4. Az RMDSZ tagja a polgármester önkormányzati frakciójának, hogyan látják, fog-e ez koalíción belüli feszültséget okozni?
spot_img
- Advertisement -spot_img

Még több

1 COMMENT

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek