19.7 C
Baia Mare
péntek, 2024 május 24.
spot_img

Kolozsvári Egyházmegyei Közgyűlés és orgonaszentelési ünnepi istentisztelet a nagybányai evangélikus templomban

spot_img

Elmúlt hétvégén, pénteken tartotta a Kolozsvári Evangélikus-Lutheránus Egyházmegye rendes évi Közgyűlését, ahol 14 gyülekezet képviselői vettek részt Erdélyből, Partiumból, Bánátból, mintegy 50 küldöttel. A Közgyűlés keretében két érdekes előadás hangzott el, egyik az orgona történetéről a hellénizmus és a római kortól kezdődően, a másik a gyülekezeti éneklés és ágenda reformjáról, megújulásáról (régi -új dallam intonációk a gyülekezeti éneklésben).

Másnap, szombaton ünnepi istentiszteletre került sor, Ft. Adorjáni Dezső Zoltán püspök igei bevezetőjével. A teljesen megújult, restaurált orgona felszentelését követően a püspök felavatta az emléktáblát, amely a gyülekezetben 474 éven keresztül szolgált lelkészek, kántortanítók névsorát tartalmazza.

Az ünnepi program keretében Nt. Fehér Attila főtanácsos-esperes köszöntötte az ünnepi gyülekezetet, majd Nt. Köncze-G.Árpád lelkész-esperes szólt a vendégekhez, városunk lelkészi képviselőihez, köszöntötte Grezsa Csabát, Magyarország kolozsvári főkonzulját, a város magyar elöljáróit, a szép számban megjelent ünneplő gyülekezetet. Folytatásként az orgonaépítő, restaurátor Bors László számolt be röviden a felújítási munkálatok folyamatáról. A főtanácsos-esperes áldása után a Himnusz eléneklésével véget ért az ünnepi istentisztelet. Istennek legyen hála!

Köncze-G.Árpád,

lelkész-esperes

spot_img
- Advertisement -spot_img

Még több

1 COMMENT

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek