13.7 C
Baia Mare
szerda, 2024 április 24.
spot_img

Székelyföldi karavánutat szerveznek a Declic aktivistái, a célkeresztben Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter

spot_img

Székelyföldi karavánt szervez a Declic. A civil aktivisták pénteken indulnak Bukarestből, és 22 Hargita megyei települést szándékoznak végig járni, mindenhol megállva, és tájékoztatva a lakosságot arról, hogy milyen túlkapások tapasztalhatók a romániai erdőgazdálkodás, fakitermelés területén. Az akcióval Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert célozzák meg, ebből a célból készíttették el azt az óriásmolinót, amellyel átutaznak a székelyföldi településeken, és amelyen az a felirat olvasható, hogy „Tánczos Barna halálos csókot ad az erdőinknek”.

Az akciót bejelentő hírlevélből kiderül, hogyan képzelték el az aktivisták a Szégyenkaravánnak elnevezett kampányt: „Több száz kilométert fogunk utazni a képen látható reklámpótkocsival. Megállunk a köztereken és más zsúfolt helyeken, hogy szórólapokat osszunk és beszélgessünk az emberekkel. Elmondjuk nekik, hogy a környezetvédelmi miniszter hogyan vált jó barátjává azoknak, akik a nemzeti parkok erdőit pusztítják.

Szeretnénk, ha több százezer ember, az RMDSZ választói bázisa tudná, hogy a környezetvédelmi miniszter nem tartotta be a szavát. Megígérte, hogy szigorú védelem alá helyezi a nemzeti parkokat. Aztán meggondolta magát, és úgy döntött, hogy azokra bízza őket, akik Európa legszebb erdeinek kivágásából gazdagodnak meg” – olvasható a Declic ismertetőjében.

A szervezet honlapján egy magyar nyelvű ismertetőt is közzétettek a szervezők.

Az aktivisták egyébként már tavaly, 2021-ben is szerveztek egy bukaresti tiltakozást Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter ellen ugyancsak a romániai erdők nem megfelelő védelmével vádolva a tárcavezetőt. Azt nehezményezték, hogy a miniszter nem támogatta az EU erdészeti stratégiáját, és ahelyett, hogy elkötelezte volna Romániát az uniós stratégia mellett, amely arról szólt, hogy 2030-ig mintegy 3 milliárd fa ültetését biztosítsák a tagországok az EU területén, „összefogott Ausztriával, és csatlakozott az új európai erdészeti stratégia ellenzőinek csoportjához” – írták 2021-ben a Declic aktivistái.

Transztelex.ro

spot_img
- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek