18.7 C
Baia Mare
szerda, 2024 május 22.
spot_img

A Szamoson átívelő híd építése közben történt halálos munkabaleset története

spot_img

Három év után, a szatmárnémeti Presa SM riportereinek sikerült kideríteni annak a halálos kimenetelű munkabaleset történetét, amely a Szamoson átívelő, Remetemezőt és Szinérváralját összekötő híd építésekor történt.

2019. szeptember 14-én, a Szamoson átívelő híd építésekor egy kotrógép kanala leszakadt és ráesett egy munkásra, aki a helyszínen meghalt. 

A kotrógép vezetője felemelte a kotrókart, de észrevette, hogy a láncszem végén lévő horgok beakadtak a másik vasbeton láncszembe. 

Látva, hogy a betonacél lóg, az egyik munkás megrúgta a lógó láncszemet, hogy leválassza azt, a sofőr figyelmeztette a kotrókabinból, hogy ne lépjenek a kotrógép kanala alá. 

Mivel a vasszem nem vált le, a munkás visszament, és belerúgott a horgon lógó vasszembe. Abban a pillanatban a kotrógép kanala levált a szorítórendszerről, és ráesett a kanál alatt lévő személyre. A sofőr úgy vélte, hogy a baleset a csésze kapcsolórendszerének meghibásodása miatt következett be, vagyis a két csavar beszorult a foglalatba. 

A műszaki szakvélemény megállapította, hogy a csésze leválását a két rögzítési pontról a kanálrögzítő rendszer biztonsági rendszerének meghibásodása okozta. Pontosabban a rugó kioldása vagy a rugó és a rúdház rozsdásodása miatt. Mivel ezen a területen rozsda keletkezett, a rúd és a rugó leállt felfelé haladni, így blokkolva a pohártartó rendszer biztonsági rendszerének működését. Így amikor a pohártartó rendszer biztonsági rendszere, a csavarok vezérlőeleme, a csavarok külső vagy belső elhelyezése nem működik, akkor „szabad” helyzetbe kerül. Ebben az esetben, bár a hajtókarral a csavarok a csésze reteszelő helyzetébe kerültek, a kapott ütések, erőltetés hatására el tudott mozdulni, a 100%-os külső és a 100%-os befelé állás között.  A műszaki szakvélemény eredménye szerint ez a hiba, csak a nagyjavítások során észlelhető. 

A lacfalui céget emberölés, valamint munkahelyi biztonsági és egészségügyi intézkedések elmulasztása miatt ítélték el, és 18 000 lejes büntetést róttak ki.

spot_img
- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek