24.7 C
Baia Mare
szombat, 2023 szeptember 30.

Hollandia ‘elviekben’ nem ellenzi Románia schengeni csatlakozását

Hollandia ‘elviekben’ nem ellenzi Románia schengeni csatlakozását – jelentette ki szerdán a holland kormányfő.

Mark Rutte a Brassó megyei nagysinki (Cincu) Getica katonai kiképzőközpontot kereste fel Klaus Iohannis államfővel és Nicolae Ciucă miniszterelnökkel együtt.

A holland kormányfő úgy értékelte, hogy Románia az elmúlt években számos lépést tett ‘a helyes irányba’, és Hollandia álláspontja szerint akkor csatlakozhat a schengeni övezethez, ha minden feltétel teljesül.

‘Van egy monitoring mechanizmusunk, van egy együttműködési és ellenőrzési mechanizmusunk is. (…) Meg kell néznünk, hogy milyen lépések következnek ebben az eljárásban, és aztán tárgyalhatunk, de Hollandia elvben nem ellenzi Románia schengeni csatlakozását’ – jelentette ki Mark Rutte.

A holland kormányfő szerint Románia schengeni csatlakozásának átlátható módon kell megtörténnie. ‘Ezért is emlegettem az együttműködési és ellenőrzési mechanizmust. Elegendő pozitív lépésre és egy jobb struktúrájú jogállamiságra van szükség. Nagyon sok lépés történt. Az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus keretében meg kell vizsgálni a korrupció és a szervezett bűnözés leküzdésére tett lépéseket’ – fejtette ki Rutte.

Hangsúlyozta, hogy ez az eljárás nem fog ‘a szükségesnél tovább’ tartani. Emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság jelenleg azt ellenőrzi, hogyan integrálódott Románia a schengeni információs rendszerbe. Hozzátette, hogy szerinte az értékelés lehetne kiterjedtebb. ‘Még nem tudjuk, mikor érkeznek meg az eredmények. (…) Csak ezek ismeretében tudunk választ adni, tehát nem tudok határidőt mondani (a schengeni csatlakozásra – szerk. megj.)’ – mondta a holland kormányfő.

AGERPRES

- Advertisement -spot_img

Még több

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek