12.7 C
Baia Mare
péntek, 2024 május 24.
spot_img

A munkácsi várban lévő turulmadarat az ukrán címerre cserélik

spot_img

A munkácsi képviselőtestület felszólította a helyi történelmi múzeumot, hogy szereljék le a munkácsi várban lévő turulmadarat ábrázoló szobrot, és cseréljék le az ukrán állami címerre – számolt be csütörtökön a mukachevo.net hírportál.

A „trizub” – ami magyarul háromágú szigonyt jelent – az ukrán állam úgynevezett kis címere, még a Kijevi Rusz idejéből származó jelkép.
    A döntés a turul madárnak az ukrán címerre történő kicseréléséről a városi tanács végrehajtó bizottságának csütörtöki ülésén született.
    A hírportál emlékezetetett arra, hogy a munkácsi vár vezetősége korábban már pályázatot hirdetett az Ukrajna állami jelképei közé tartozó címer kidolgozására és elkészítésére.

Fotó: Dobsa István Facebook oldala

A KMKSZ megdöbbenéssel értesült a Munkácsi Városi Tanács Végrehajtó Bizottságának „állítólagos határozatáról, mely alapján eltávolították a munkácsi vár bástyáján felállított Turul-emlékművet”

A KMKSZ Ifjúsági Szervezet elnöke, Dobsa István Facebookon reagált a történtekre:

„Ne váljunk elnyomottakból elnyomókká.”

A csehek 1924-ben levették a turulmadarat egy sokkal magasabb obeliszkről de épségben, egészben helyezték el a várudvaron. Igaz, a szovjetek 1945-ben feldarabolták, beolvasztották és ötágú csillagokat öntöttek belőle.
2022-ben Baloga polgármester és bérencei suttyomban, sebtében és jogtalanul szétfűrészelték és a mélybe vetették, ezzel is igazolva intelligenciájukat valamint a város történelmi örökségeihez és az itt élő magyar kisebbséghez való hozzáállásukat. Méltó örökösei a szovjeteknek.

Oravecz Csongor

spot_img
- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek