30.7 C
Baia Mare
péntek, 2024 július 19.
spot_img

A nagybányai Berger család városunk egyik legelismertebb zsidó családja volt

spot_img

A Nagybányai Festőiskola szorosan összekötődik a Szent István szálló színházterme mellett, művészeti szalonként, galériaként működő Berger Cukrászdával, amelyet művészeti körökben Bergerájként emlegetnek. A művészek itt találkoztak, beszélgettek. Berger Lajos tulajdonos kérésére az egyik fehérre festett asztallapját mezőkre osztva, egy éven keresztül 16 nagybányai festő rajzolta tele, az ötlet Klein József festőművészé volt.

A Berger családot (Lajos, Amalia, Tibi és Judit) 1944-ben deportálták. Az egyetlen túlélő Judit volt, aki a táborból való szabadulása után Izraelbe emigrált.

A Máramaros Heritage Egyesület négy Stolpersteine-t (a család négy tagjának nevével ellátott emlékkövet) szeretne elhelyezni az egykori Berger cukrászda előtti járdán.

” Ezúttal azonban arra gondoltunk, hogy a nagybányai közösséget is bevonjuk ebbe a projektbe. Egyesületünk honlapján megemlítjük majd mindazokat, akik adakoznak, hogy ezt a tervet megvalósítsuk.

Majd később bevonjuk Nagybánya város polgármesteri hivatalát is, hogy minden szükséges felhatalmazás meglegyen abban a pillanatban, amikor összegyűjtjük a négy emlékkő elhelyezéséhez szükséges összeget.

Adományozni ITT lehet”, tájékoztatott Cotos Róbert, a Heritage Máramaros Egyesület elnöke.

spot_img
- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek