13.7 C
Baia Mare
péntek, 2024 június 14.
spot_img

Október 18.: a Magyar Festészet Napja!

spot_img

A Magyar Festészet Napja egy olyan kezdeményezés, amelyet 2002 óta, lassan már 20 esztendeje ünneplünk minden évben, október 18-án. Azonban ahogyan az esemény folyamatosan növekszik és fejlődik, mára már az egész hónap folyamán rendeznek kisebb-nagyobb, a képzőművészethez és a magyar festészethez kapcsolódó eseményeket. A dátumválasztás mögötti ok, hogy a hagyomány szerint októberben emlékezünk meg Szent Lukácsról, aki nemcsak az orvosok védőszentje, hanem a festők és a festészet patrónusa is. Ezért vált október 18., Szent Lukács napja a Magyar Festészet Napjává.

A Magyar Festészet Napja eredetileg civil kezdeményezés volt, ami Bráda Tibor, Zsolnai Gábor, Bayer Ilona, Szentgyörgyi József és Fabók Gyula elképzelése alapján jött létre 2002-ben.  

  • A művészeti mozgalom azzal a céllal jött létre, hogy felhívja a magyar társadalom figyelmét a kortárs képzőművészet aktívan alkotó művészeinek munkájára, aktualitásaira és jelentőségére. A második esztendőben már 2 napos program zajlott, a rendezvény pedig azóta is évről évre csak növekszik.
  • 2006-ra már több mint egy héten át tartó rendezvénysorozattá nőtte ki, idén pedig több mint 400 művész 2000-nél is több festménye kap helyet az országszerte és a határon túl megrendezésre kerülő eseménysorozaton, számtalan kiállítóhelyen.
Hollósy Simon portré

A kiállítóhelyek legnagyobb része kezdetben a főváros központi részeire, kiállítótermeire korlátozódott. Az alapítás óta azonban olyan vidéki nagyvárosok is csatlakoztak a kezdeményezéshez, mint Békéscsaba, Győr, Siófok, Miskolc, Esztergom vagy éppen Szigetszentmiklós, ezek után pedig fokozatosan jelezték érdeklődésüket a kisebb települések és falvak is. 

Budapest mellett már évek óta kiemelt helyszín Szolnok városa, hiszen a Magyar Festészet Napja Alapítvány jelenlegi vezetője, Verebes György festőművész felelős a Szolnoki Művésztelep vezetéséért is. A programok nagy részét régebben kiállítások, szorosan a festészethez fűződő díjátadók alkották, az évek során azonban megszaporodtak a koncertek, irodalmi események, színházi előadások is, ezek mellett pedig különféle társművészeti alkotások támogatják a kortárs festészet ünnepét.

A nemzetközi szempontból is jelentős emléknap már nemcsak a fiatal generáció műveit és az évtizedek óta aktív művészek munkáit tárja elénk, hanem – hogy a felhozatal még változatosabb és izgalmasabb legyen – már külföldi vendégművészek munkáit is előszeretettel mutatják be a nagyközönség előtt. 

A Magyar Festészet Napja remek alkalom arra, hogy minden kortárs magyar művész megmutathassa a szakma és a művészetkedvelők számára azt, hogy mit alkotott az elmúlt évben. Ez nem csak a festészet műfajában alkotók ünnepe, de az aktív tárlatlátogatóké és a művészetbefogadóké is.

Ferenczy Károly: Márciusi est

A Magyar Festészet Napja alkalmából figyelmébe ajánljuk A magyar festészet remekművei sorozatunkat, ami a legértékesebb hazai festményeket vonultatja fel színarannyal (Au 999/1000) bevont érmeken, elképesztő színpontossággal. A sorozat első eleme Munkácsy Mihály Honfoglalás című művének részletét tárja az éremművészet kedvelői elé. A sorozat következő érmein olyan lenyűgöző művészeti alkotások kapnak helyet, mint Csontváry Kosztka Tivadar Magányos cédrus, Szinyei Merse Pál Lilaruhás nő és Székely Bertalan Egri nők című alkotása.

Oravecz Csongor

Források:
http://www.mma.hu/muveszeti-hirek/-/event/10180/magyar-festeszet-napja-2017

http://www.festeszetnapja.hu/esemenyek/

spot_img
- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek