11.7 C
Baia Mare
szombat, 2024 március 02.

„Nők százai haltak meg, ez nem igazságszolgáltatás”. Több romániai városban tüntettek a nők biztonságáért

„Holnap már túl késő lehet”, „Kedves politikusok, támogassátok az áldozatokat, ne az elkövetőket”, „A testvériségnek nincsenek határai” és „A bántalmazás után is van élet” táblákkal vonultak fel a tüntetők a 8. alkalommal megrendezésre kerülő „Együtt a nők biztonságáért!” felvonulásokon.

A Nők Elleni Erőszak Megelőzéséért és Leküzdéséért Létrehozott Szervezet által meghirdetett eseményre az ország több városában egyszerre került sor, többek között Bukarestben, Temesváron és Kolozsváron is. A Libertatea részt vett a fővárosi felvonuláson, ahol több nőt is megszólaltattak, akik saját motivációjukról számoltak be a riporternek. „Megígértem a lányomnak, hogy eljövök. Nem hagytam cserben”, mondta egy hatvanas évei végén járó hölgy, hozzátéve, hogy a következő generációk számára fontos volna megteremteni a biztonságos környezetet otthon, a munkában és az utcán egyaránt.

Az Európai Bizottság 2021 tavaszán közzétett jelentése szerint a családon belüli erőszak a világjárvány idején számos uniós országban meredeken emelkedett. 2021 januárja és augusztusa között mintegy 33 nőt ölt meg a élettársa, volt partnere vagy családtagja – derül ki a FILIA Központ, a nők jogaiért küzdő civil szervezet jelentéséből.

Minden, amit a kormány nem tett meg a nőkért

Tavaly 5900 nemi erőszakot és fizikai bántalmazásos esetet jelentettek a rendőrségnek. A valóságban azonban sokkal magasabb a visszaélések száma, amelyeket nem jelentenek be a szégyen, a félelem és a hatóságokkal szembeni bizalmatlanság miatt, amelyek gyakran nem végzik a munkájukat – hívták fel a figyelmet a szervezők.

A tüntetésen elhangzott, hogy a kormány még nem hagyta jóvá a nők és férfiak közötti esélyegyenlőség előmozdításáról, valamint a családon belüli erőszak megelőzéséről és leküzdéséről szóló országos stratégiát, amelyet 2021. március 9-én (egy nappal március 8. után!) bocsátottak nyilvános konzultációra. Már másfél éve hiába kopogtatnak a női jogvédő szervezetek a minisztériumok ajtaján, hogy a stratégia jóváhagyását kérjék.

A kormány nem hagyta jóvá az agresszorok elektronikus karkötőkkel történő megfigyelésének rendszerének széles körű alkalmazását sem, amelyet többször is bejelentett – állítják a szervezők. Az elektronikus karkötőkkel kapcsolatban október elején indult egy kísérleti projekt, amelyet Bukarestben, Iaşi-ban, Vranceában és Marosvásárhelyen hajtanak végre. Összesen 964 megfigyelőkészletet fognak használni. „Azt akarjuk, hogy a nők elleni erőszak formái elleni küzdelemre humán és pénzügyi forrásokat is különítsenek el, hogy a biztonsághoz való jogunk ne csak papíron maradjon” – jelentették ki a szervezők az összegyűlt tüntetők előtt Bukarestben.

Középiskolások, akik nem akarják többé, hogy a lányokat szexuálisan zaklassák

„17 éves vagyok, és félek attól, hogy 2022-ben nő leszek egy demokratikus államban” – mondta el az Egyetem téren a Girl Up Romania civil szervezet, az első középiskolás lányok aktivista és nemek közötti egyenlőséggel foglalkozó szervezet egyik fiatal tagja, és kifejtette, hogy azért csatlakoztak, mert Romániában rosszul kezelik a családon belüli erőszakos eseteket. rengeteg az áldozat az utcán kiabálástól kezdve a szexuális zaklatásig – fejtette ki egy 18 éves középiskolás is, aki Konstancából érkezett egy baráti társasággal, részt vegyenek a felvonuláson.


Mit kérnek az utcára vonuló tüntetők?

Az esemény szervezői által a mai felvonulás indoklásában több olyan gondolat is szerepel, amelyek az évek során – a változást előidéző jogalkotási döntések hiányában – ismétlődtek:

  • a hatóságok tegyenek konkrét lépéseket a nők védelme érdekében, úgy a törvényhozás, mint a végrehajtás szintjén
  • az erőszak túlélőinek védelmi rendszere alulfinanszírozott, és az állami közömbösség hozzájárul ahhoz, hogy a nők és lányok nincsenek biztonságban – ezen sürgősen változtatni kell
  • az iskolákban és egyetemeken koordinált fellépés szükséges a visszaélések, a szexuális zaklatás és a bántalmazások kezelésére
  • a munkahelyek biztonságosabbá tétele a nők számára, ahol gyakran előfordul szexuális zaklatás és megkülönböztetés
  • a nemi alapú erőszak túlélői számára megelőzési programok kidolgozása, valamint megfelelő és hozzáférhető szolgáltatások szorgalmazása
  • nincs elég speciális központ a nemi alapú erőszak túlélői vagy az elkövetők számára
  • a bíróságok kezeljék megfelelő súllyal a nők elleni erőszakot
  • meg kell szüntetni a nemi alapú erőszak áldozatainak nyújtott speciális szociális szolgáltatások alulfinanszírozottságát

Transtelex

- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek