8.7 C
Baia Mare
péntek, 2024 február 23.

Bogdán Szabolcs János lett a Királyhágómelléki Református Egyházkerület új püspöke

Bogdán Szabolcs Jánost választották a Királyhágómelléki Református Egyházkerület új püspökévé az egyházkerület pénteki közgyűlésén. A krasznai lelkipásztornak, szilágysomlyói esperesnek 54-49 arányban szavaztak bizalmat az egyházi grémium tagjai. Bogdán Szabolcs János szilágysomlyói esperest 54 szavazattal választották püspöknek Nagyváradon • Fotó: Videófelvétel A Nagyváradon rendezett püspökválasztó közgyűlésen szoros eredmény alakult ki az elöljárói tisztségre pályázó két jelölt között. Bogdán Szabolcs János 54 szavazatot kapott, míg a másik püspökjelöltnek, Forró László hegyközkovácsi lelkipásztornak, egyházkerületi fő­jegyzőnek 49-en szavaztak bizalmat.

A közgyűlés határozata értelmében Bara Lajos látja el a továbbiakban is a főgondnoki teendőket az egyházkerületben, ugyanakkor a lelkészi főjegyzői (püspökhelyettesi) tisztséget Dénes István Lukács, a bihari egyházmegye esperese, míg a generális direktori tisztséget Rácz Ervin Lajos, a szatmárnémeti szigetlankai gyülekezet lelkipásztora nyerte el.

A 44 éves Bogdán Szabolcs János a Királyhágómelléki Református Egyházkerület élén 13 éve szolgáló, nyugdíjba vonuló Csűry Istvánt váltja a püspöki székben.

A püspökválasztás eredményét – és a választóközgyűlésen született többi határozatot – november 5-éig lehet megfellebbezni, az óvásokat november 15-éig bírálják el. A Királyhágómelléki Református Egyházkerület alakuló közgyűlését december 9-én rendezik, várhatóan ekkor kerül sor az új püspök eskütételére is. A krasznai lelkipásztor a közgyűlést megelőzően a Krónikának úgy nyilatkozott: amennyiben bizalmat szavaznak neki, az evangéliumra épülő, igeközpontú egyházat szeretne, és a missziót, építkezést is ennek rendelné alá. Bogdán Szabolcs János lapunknak elmondta: nehéz időszak jön, lelki és anyagi válság van a világban, így lelkileg meg kell erősödni, és meghatározni, mi az egyházi élet alapja. Püspökként hangsúlyt fektetne a misszióra, szeretetszolgálatra, az ifjúsággal, gyerekekkel való foglalkozásra. „Egyfajta lelki löketet szeretnénk adni az egész egyházunknak” – összegzett még a püspökválasztás előtt lapunknak az esperes. Az új püspök megválasztása után a magyarországi közszolgálati médiának nyilatkozva úgy értékelte, hogy világszerte szellemi és lelki válság jelei mutatkoznak, amelyekre most egy anyagi válság első jelei is rátevődnek. Ilyen körülmények között kíván tenni azért, hogy a református gyülekezetekben olyan lelki közösség formálódjon, amely megújulást hoz. Bogdán Szabolcs János krasznai lelkipásztor a Szilágyságból származik, Zilahon született, majd lelkésszé szentelése után Szilágyszentkirályon és Szilágyborzáson szolgált – áll az egyházkerület lapjában, a Harangszóban megjelent bemutatkozójában. Krasznán nyolc éve szolgál, 2016 óta a szilágysomlyói egyházmegye esperese, idén választották újra. Hat gyerek édesapja.

kronikaonline.ro

- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek