24.7 C
Baia Mare
szombat, 2023 szeptember 30.

Hamarosan új szabályok szerint közlekedhetünk a körforgalmakban. Kinek lesz elsőbbsége?

Változtatnának a törvényhozók a körforgalomban való közlekedés szabályain – szeretnék „egyszerűsíteni” azokat, hogy kevesebb baleset legyen ezeken a helyszíneken. A tervezet szerint a körforgalom új meghatározásából kikerülne az útkereszteződés fogalma, vagyis már nem minősülne annak. Jelenleg a KRESZ az „irányított forgalmú kereszteződések” kategóriájába sorolja a körforgalmakat.

A törvényhozók szerint azonban a hatályos KRESZ nem szabályozza megfelelően azt a helyzetet, amikor a körforgalomban több forgalmi sáv is van, és a jelenlegi jogszabály sok zavart és félreértést okozhat a nem egyértelmű meghatározás miatt. Illetve a balesetek esetén is sokszor nehéz értelmezni, hogy ezek kinek a hibájából történtek.

Az új törvénytervezet szövege szerint a körforgalom egy egyirányú főútként lesz meghatározva, ahol körirányú forgalom zajlik, és amelybe a jobb oldalon egymás után csatlakoznak be a mellékutak.

Így az új definíció szerint a második sávban közlekedő sofőrnek, aki a második kijáratnál szeretné elhagyni a körforgalmat, elsőbbséget kell adnia az első sávban haladó járműveknek, mert ezek a járművek a körforgalomban mozognak. Ugyanakkor a gépjárművezetőknek a közlekedési manőver teljes időtartama alatt jelezniük kell az irányváltoztatást.

Tulajdonképpen az új szabály nagyon egyszerű lesz: a többsávos körforgalom területe olyan, mintha a közepe körül folyamatosan haladna egy út, és a be- és kifelé haladóknak pedig elsőbbséget kell adniuk azoknak, akik már ott vannak, a kimenőknek pedig a jobb szélső sávra kellene állniuk – állítja a szakértő.

Transtelex

- Advertisement -spot_img

Még több

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek