15.7 C
Baia Mare
kedd, 2023 szeptember 26.

Mennyire szabályosan büntethetnek meg a civil gépjárművekbe álcázott rendőrök

Egyre több olyan eset van országszerte, hogy a gépjármű sofőrök arra ébrednek, hogy civil autóból kipattannak a rendőrök és osztogatják a büntetéseket. Van sok fehér Logan, fekete Duster de a legismertebb Máramarosban az ócska rozsdás kék, BMY rendszámú Logan, amiről biztos nem gondolnád, hogy közúti „rendőrautó”. Rengetegen már ismerik és a közösségi médiában már mémként is szerepel.

Jogászt kérdeztünk, hogy mennyire törvényesek ezek az álcázott rendőrautók és mit tudunk esetleg tenni, ha úgy érezzük hogy jogtalanul büntettek meg:

A jelenlegi szabályozások szerint a rendőrautó nem kötelező, hiszen a rendőr büntet, valamint a beszerelt sebességmérő készülék mér.

Az egyetlen lehetőség, hogy a sebességmérő készülék megvizsgálását kérjük, hiszen ha az nincs a jogszabályoknak megfelelően beállítva és jóváhagyva akkor fellebbezhetünk.

A parlament 2019-ben módosította a törvényt, így a rendőrök kötelezve lettek volna, hogy kizárólag feliratozott szolgálati gépkocsit használhassanak illetve a sebességmérést látható helyen végezzék. A törvénymódosítás lényege a prevenció lett volna, azonban az államelnök alkotmánybíróságra küldte a törvénymódosítást, amely el is kaszálta. Így maradnak a jelenlegi állapotok….

Oravecz Csongor

- Advertisement -spot_img

Még több

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek