13.7 C
Baia Mare
péntek, 2024 június 14.
spot_img

Veszélyhelyzetet hirdettek a román hatóságok a hulladékválsággal küzdő Máramaros megye terültén

spot_img

Veszélyhelyzetet hirdetett a Nicolae Ciuca román miniszterelnök által vezetett országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a hulladékválsággal küzdő Máramaros megye területén – közölte csütörtökön a bukaresti kormány sajtóirodája.

    A CNSU döntése értelmében a működési engedéllyel rendelkező hulladéklerakó nélkül maradt Máramaros megye háztartási szemetét a Bihar megyében, Nagyváradon működő, hatóságilag engedélyezett szolgáltatók fogják a következő hat hónapban kezelni és tárolni az illetékes hatóságok által megkötendő szerződések alapján. A Máramaros megyei prefektusi hivatalnak ez idő alatt havonta jelentést kell tennie a helyzet rendezése érdekében tett intézkedésekről.
    Az Adevarul című lap szerint Nagybányán és a megye további 30 településén (a 71 közül) október elseje óta nem szállítja el a háztartási hulladékot a helyi szolgáltató, mivel a Maros megyei kerelőszentpáli regionális hulladéklerakó (IRIDEX) a Maros megyei tanács szeptember 30-i átiratára hivatkozva felmondta vele a szerződést.
    A Máramaros megyei Farkasaszó község területén 2015-ben megkezdték ugyan az európai környezetvédelmi előírásoknak megfelelő hulladékgazdálkodási rendszer kialakítását, az építkezést azonban földcsuszamlás miatt felfüggesztették. Ha a hulladéklerakó nem épül meg, és az erre elköltött 80 millió eurót vissza kell fizetni, az csődbe juttatná Máramaros megyét – emlékeztetett az Adevarul.
    A 2mnews.ro helyi hírportál szeptember végén azt írta: valójában a nagybányai polgármester által kirobbantott „etnikai botrány” áll a szemétválság hátterében. A lap szerint az IRIDEX döntését a kerelőszentpáli hulladéklerakó tulajdonosa, az RMDSZ által vezetett Maros megyei tanács hozta meg azt követően, hogy Catalin Chereches nagybányai polgármester a városnapokon román zászlókkal takartatta le egy kürtőskalácsos stand kizárólag magyar nyelven kifüggesztett feliratait, később pedig megfosztotta hatásköreitől a város RMDSZ-es alpolgármesterét is, amikor Pap Zsolt István a zászlók eltávolítására bátorította a kürtőskalácsosokat.

MTI

spot_img
- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek