11.7 C
Baia Mare
szombat, 2024 március 02.

WWF Románia: a tűzifa árának plafonálása óta aggasztóan megnőtt az illegális fakitermelés

Transtelex:

A WWF Románia környezetvédelmi szervezet szerint amióta a kormány elfogadta a tűzifa árának köbméterenkénti 400 lejes plafonálásáról szóló sürgősségi kormányrendeletet, az illegális tűzifa szállítása rendkívüli mértékben fellendült. A szervezet szerint a fakitermelés nyomon követésére működtetett Sumal-rendszer sem bírkózik meg azzal a „törvénytelenségi hullámmal”, amely Románia erdeire leselkedik.

Állításukat arra alapozzák, hogy elmondásuk szerint munkatársaik az elmúlt 7 napban kamerás megfigyelést végeztek különböző Brassó és Szeben megyei településeken, azt figyelték meg, hogy az erdőket elhagyó faszállítmányok mekkora része lehet illegális. A környezetvédők arra a következtetésre jutottak, hogy az így nyomon követett szállítmányok 40%-a nem felelt meg a jogszabályoknak.

Azt beismerik, hogy az általuk végzett ad-hoc kutatásból önmagában nem lehet országos szintű következtetéseket levonni. Felhívják viszont a figyelmet, hogy az eredményeik már csak azért is különösen aggasztóak, mert az érintett Brassó és Szeben megyei települések eddig nem számítottak nagy kockázatú területeknek az illegális erdőkitermelés szempontjából.

A környezetvédők a megfigyeléseik statisztikáit is közzétették, ezek szerint a kamerával felvett faszállítmányok 26%-a olyan tűzifa volt, amely nem rendelkezett a szükséges papírokkal. A felvett szállítmányok 31%-a pedig ugyan be volt jelentve, de a WWF Románia környezetvédői szerint láthatóan nem a valós mennyiséget adták meg a fuvarozók a Sumal-rendszerben.

A WWF Románia ezért azt kéri a parlamenttől, hogy az árplafon helyett fizessen inkább kompenzációt a tűzifa vásárlóknak. A szervezet szerint egy ilyen rendszernek az lenne az egyik nagy előnye, hogy csak a legálisan, nyugtával beszerzett tűzifa esetében járna a támogatás, így a feketepiac helyett sokan a legális beszerzést részesítenék előnyben.

A jogszabály két olyan melléktermék esetében is árplafont vezet be, amelyeket szintén használnak lakások fűtésére: a fabrikett árát tonnánként 1500 lejben, míg a másik népszerűnek számító fából készült tüzelőanyag, a pellet tonnánkénti árát 2000 lejben korlátozták. Az árak mindhárom esetben tartalmazzák az áfát is, és az intézkedés a téli időszakra vonatkozik, március 31-ig lesz érvényben. A kereskedők a rendelettel kapcsolatban azt mondják, nem fenntartható számukra, hogy 400 lejes köbméterenkénti áron adják a fát, és szerintük fennáll a veszélye, hogy sokan tüzelőanyag nélkül maradnak a télre. A helyzet Székelyföldön sem túl rózsás, a hatósági árplafon alatt csak rossz minőségű tűzifát lehet kapni. Az erről szóló cikket itt tudjátok elolvasni.

- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek