11.7 C
Baia Mare
szombat, 2024 március 02.

Rakétabecsapódás Lengyelországban, két ember meghalt

 Két ember meghalt Lengyelországban, amikor az ukrán határhoz közeli Przewodów városban rakéta csapódott egy gabonaszárítóba – közölte honlapján a Radio Zet.

    Mint írták, a Lublintól délkeletre, az ukrán határtól néhány kilométerre fekvő településre két tévesen célzott rakéta csapódott be.
    A rendőrség és a katonaság a helyszínen van – tájékoztatott a lengyel rádió a honlapján és a Twitteren.

Rendkívüli tanácskozást hívott össze Andrzej Duda lengyel elnök és Mateusz Morawiecki kormányfő az államfői hivatal kötelékében működő Nemzetbiztonsági Irodában (BBN) – közölte kedd este a lengyel kormányszóvivő.

„A kialakult válsághelyzet miatt” az államfő és a miniszterelnök a kormány nemzetbiztonsági és védelmi bizottsága tagjaival tanácskozik – mondta el sajtóértekezletén Piotr Müller kormányszóvivő. A szóvivő arra szólította fel a médiát, hogy „ne tegyen közzé meg nem erősített információkat”. Az illetékes szolgálatok „hiteles információkkal szolgálnak” a tanácskozáson, majd egy sajtókonferencián nyilvánosságra fogják hozni ezeket – tette hozzá Müller.

FRISSÍTÉS

Orbán Viktor összehívta ma estére a Védelmi Tanács ülését, a honvédelmi miniszter a NATO-főtitkárral egyeztetett

A Barátság kőolajvezeték leállása és a lengyelországi rakétabecsapódás miatt Orbán Viktor miniszterelnök este 8 órára összehívta a Védelmi Tanács ülését a Karmelita kolostorba – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

    Az ülést megelőzően Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter telefonon egyeztetett Jens Stoltenberg NATO főtitkárral – mondta a sajtófőnök.
    Hozzátette: a Védelmi Tanács ülésén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter, valamint Bordás Gábor, Kovács József és Nagy János államtitkárok vettek részt.

FRISSÍTÉS 2

Klaus Iohannis Twitteren reagált a rakétabecsapódásra

Románia szolidaritását fejezi ki Lengyelország felé és támogatja szövetségeseit

FRISSÍTÉS 3

Védelmi minisztérium: a román hadsereg szolidaritásáról és támogatásáról biztosította lengyel hivatali kollégáját Angel Tîlvăr miniszter

Angel Tîlvăr védelmi miniszter a román hadsereg szolidaritásáról és a két ember életét követelő lengyelországi rakétabecsapódások körülményeinek tisztázása után hozott intézkedések támogatásáról biztosította kedd este lengyel hivatali kollégáját, Mariusz Blaszczakot.

A védelmi tárca közleménye szerint a lengyel védelmi minisztériummal együtt figyelemmel kísérik az incidenst a NATO szintjén létező, illetve a kétoldalú együttműködési és konzultációs mechanizmusokon keresztül.

‘Románia a leghatározottabban elítéli az Oroszország Ukrajnával szembeni indokolatlan és jogellenes agresszióját, és támogatja Ukrajna szuverenitását, valamint a területi integritását a nemzetközileg elismert határain belül’ – olvasható a közleményben. 

Két ember meghalt Lengyelországban, amikor az ukrán határhoz közeli Przewodów városban rakéta csapódott egy gabonaszárítóba – közölte a Radio Zetre hivatkozva a Reuters. Az incidens az ukrán városok elleni támadások közben történt. 

Andrzej Duda lengyel elnök és Mateusz Morawiecki kormányfő rendkívüli tanácskozást hívott össze az államfői hivatal kötelékében működő Nemzetbiztonsági Irodában (BBN) – közölte kedd este a lengyel kormányszóvivő.

A Pentagon egyelőre nem tudja megerősíteni azokat az értesüléseket, miszerint orosz rakéták csapódtak volna be lengyel területen az ukrán határ közelében. 

Az orosz védelmi minisztérium kedd este közölte: provokációnak minősülnek azok a lengyel médiajelentések, valamint a lengyel hivatalos nyilatkozatok, amelyek szerint orosz rakéták csapódtak volna be lengyel területen, ezek célja eszkalálni a konfliktust.

AGERPRES

FRISSÍTÉS 4

 Lengyelország megerősítette, hogy egy orosz gyártmányú rakéta landolt a területén – jelentette az AFP hírügynökség a varsói külügyminisztériumra hivatkozva. A varsói hatóságok szerint ugyanakkor egyelőre nem világos, hogy honnan indították.

A lengyel külügyminisztérium kedd este megerősítette, hogy egy „orosz gyártmányú lövedék” csapódott be az ország területén, aminek következtében két ember meghalt.

- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek