13.7 C
Baia Mare
szerda, 2024 április 24.
spot_img

Nem büntethető Orbán Viktor a tusványosi beszéde miatt, de a diszkriminációellenes tanács elítéli kijelentéseit

spot_img

Nem vonhatják felelősségre Orbán Viktort a tusványosi beszéde miatt. A romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) kimondta, Orbán Viktor nem szankcionálható, mivel a magyar miniszterelnök diplomáciai mentességet élvez egy másik állam területén. 

A CNCD ugyanakkor nyilvánosan elítéli a magyar miniszterelnök tusnádfürdői kijelentéseit, mivel azok „ellenséges és megalázó hangulatot keltettek, továbbá faji alapon megalázók voltak”. A diszkriminációellenes tanács lezárta a vizsgálatot, mivel a magyar miniszterelnököt csak Magyarországon lehetne felelősségre vonni.

A magyar miniszterelnököt a PNL egyik képviselője, Alexandru Muraru jelentette fel a diszkriminációellenes tanácsnál, miután Orbán nyáron Tusványoson azt mondta, hogy a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak és „egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni”.

A liberális politikus szerint Orbán beszéde „olyan faji ideológiákból merített, amelyek több millió áldozatot követeltek a 20. században. Az ehhez hasonló kisiklások megengedhetetlenek a 21. századi Romániában és Európában, amelyek megtapasztalhatták a faji ideológiák okozta tragédiákat” – nyomatékosította, idézve a Magyar Tudományos Akadémia által Orbán beszéde után kiadott nyilatkozatból is.

Orbán Viktor beszédéből az váltotta ki a legnagyobb visszhangot, amikor a „kevert és nem kevert fajú” népekről szólt. A román politikum és a magyar ellenzék egyhangúlag elítélte a magyar miniszterelnök eme kijelentéseit, mint ahogyan azt is állítják, hogy a miniszterelnök egy oroszországpárti beszédet mondott Székelyföldön.

 Maszol.ro

spot_img
- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek