30.7 C
Baia Mare
péntek, 2024 július 19.
spot_img

Ciucă: Nem lehet kijelenteni, hogy Romániában nem fordulhat elő az, ami Lengyelországban történt

spot_img

Nem lehet kijelenteni, hogy Romániában nem fordulhat elő az, ami Lengyelországban történt kedden, amikor az ukrán határ közelében levő egyik városban rakéta csapódott be, két ember halálát okozva – nyilatkozta Nicolae Ciucă miniszterelnök.

A nagybányai látogatáson tartózkodó kormányfőt arról faggatták csütörtökön az újságírók a lengyelországi incidens kapcsán, hogy Románia tervezi-e a biztonsági intézkedések megerősítését az Ukrajnával szomszédos megyékben. A miniszterelnök azt mondta, erről a védelmi minisztérium hivatott dönteni, és mindent megtesznek azért, hogy megelőzzék az ehhez hasonló eseményeket.

„Románia biztonságos ország, de nem jelenthetjük ki, hogy itt nem fordulhat elő az, ami Lengyelországban történt. Az ilyen incidenseket nagyon nehéz megjósolni” – fogalmazott.

Két ember meghalt kedden Lengyelországban, amikor az ukrán határhoz közeli Przewodów városban rakéta csapódott egy gabonaszárítóba. Miután a nap folyamán Oroszország több rakétát is kilőtt Ukrajnára, főleg az energetikai infrastruktúrát célozva, a Lengyelországgal közös határ közelében is, kezdetben Moszkvát tartották felelősnek a támadás miatt. Andrzej Duda lengyel elnök azonban szerdán azt mondta, nincs jele annak, hogy a rakétát szándékosan lőtték ki lengyel területre, „nagyon valószínű”, hogy az ukrán légvédelem által használt rakéta csapódott be.

A NATO-tagállamok nagyköveteinek részvételével tartott szerdai rendkívüli tanácskozást követően Jens Stoltenberg NATO-főtitkár megerősítette, hogy a robbanást vélhetően ukrán légvédelmi rakéta okozta, de hozzátette, hogy „ez nem Ukrajna hibája volt, Oroszország viseli a végső felelősséget, mivel folytatja az Ukrajna elleni illegális háborút” – számolt be az AFP.

AGERPRES

spot_img
- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek