7.7 C
Baia Mare
péntek, 2024 március 29.
spot_img

Felháborodott a román külügy Orbán Viktor nagy-magyarországos szurkolói sáljára

spot_img

A román külügyminisztérium közölte a bukaresti magyar nagykövettel, hogy „határozottan helyteleníti” Orbán Viktor magyar miniszterelnök gesztusát, aki Nagy-Magyarország-térképet ábrázoló sállal jelent meg a magyar és a görög labdarúgó-válogatott mérkőzésén.

A külügyi tárca hétfő esti közleményében rámutatott, a magyar kormányfő magatartása „nyilvánvaló ellentétben áll a nyitottság és a kétoldalú párbeszéd újraindításának légkörével, amely a román külügyminiszternek a magyar hivatali kollégájával, illetve a magyar kormányfővel folytatott budapesti egyeztetéseit jellemezte”. 

A külügy hangsúlyozta, „minden revizionista megnyilvánulás elfogadhatatlan”, ellentétes a jelenlegi valósággal, és szembemegy a Románia és Magyarország által a román-magyar jószomszédi viszonyt szentesítő, 1996-ban Temesváron aláírt szerződésben, valamint a két ország közötti stratégiai partnerségről szóló megállapodásban vállalt kötelezettségekkel.

Frissítés:

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) szerint Orbán Viktor magyar kormányfő ‘egy újabb szemtelenséget követett el Romániával szemben’, amikor Nagy-Magyarország-térképet ábrázoló sállal jelent meg a magyar és a görög labdarúgó-válogatott mérkőzésén.

‘Európa szolgálatos lázadója, Orbán Viktor magyar miniszterelnök újabb szemtelenséget követett el Romániával szemben, amikor a szurkolótábor tagjaként egy olyan sállal mutatkozott, amely Nagy-Magyarország térképét ábrázolta’ – olvasható az AUR keddi közleményében.

Az alakulat képviselőinek a meglátásában a két ország határától néhány kilométernyire kitört háború ‘lángjainak’ le kellett volna csillapítaniuk ‘Vlagyimir Putyin barátjának’ bosszúálló indulatait.

‘Ha az Ukrajnában a szemünk előtt kibontakozó tragédia politikai és területi reményre ad okot Orbán számára, akkor Budapest egykori reformpárti politikusa átlépte az utolsó vörös határvonalat is, amelyet választási sikere még engedélyezett volna számára’ – fogalmaznak az AUR politikusai.

Az ellenzéki párt ugyanakkor elmarasztalja ‘Románia értelmiségi arisztokráciáját’, amely ‘alázatos hallgatással fogadja ezt az újabb sértést egy olyan személytől, aki azokról az időkről nosztalgiázik, amikor az erdélyi románokat csak megtűrt nemzetnek tekintették.”

AGERPRES

spot_img
- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek