8.7 C
Baia Mare
péntek, 2024 február 23.

Láthatatlan látványosságok.

Néhány napja, egy felkérésnek eleget téve Nagybánya központját mutattam be egy kissebb budapesti csoportnak. Először próbáltam ki magam ilyen státuszban, és mivel ismerem a várost ezért nagyon nyitottan, sok információval el tudtam látni a csoportot.

A Cinteremhez érve szerettem volna megmutatni a vendégeknek azokat az épület maradványokat, amelyek üveglapokkal vannak lefedve és a volt Szent István templomnak a maradványai.

Odaérve megdöbbenve tapasztaltam, hogy semmmit ebből nem tudok megmutatni a csoportnak, pedig már úton oda dicsekedtem, hogy milyen látványos is lesz. Az üvegek mind a négy helyszínen be voltak ázva és párásodva. Elmondva szóban azt amit láthattak volna tovább indultunk a Szent Márton Templom maradványaihoz. Itt egy fokkal jobb volt a helyzet. Voltak olyan foltok az üvegen ahol be lehetett pillantani a maradványokhoz. Az Én emlékezetemben viszont ez is távol állt, hiszen a mennyezet be volt ázva és a vakolat nagyon csúnyán málott már le a falakról.

Néhány napra rá újból arra jártam, hogy lássam változott e a helyzet. Sajnos ugyanaz maradt…úgy, hogy az előző napokon száraz és meleg idő volt.

Érdemes azt is hozzátenni, hogy ezek az üvegek ha folyamatosan be vannak párásodva, hosszútávon bemattulnak és a legszárazabb időben sem fogják már tudni ellátni szerepüket. Ezen esetben a városnak még nagyobb költség lesz az üvegek lecserélése. De az is kérdés, hogy miért párásodnak be? Kétlem, hogy a projekt kigondolásakor nem gondoltak erre. Ha nem gondoltak az még nagyobb probléma a tervezők részéről, ha viszont ez meg volt tervezve, például egy párátlanító eszköz beszerelésével, akkor miért nincsenek üzembe helyezve? Vagy ha már nem működnek akkor miért nincsenek lecseréve? Bár nagyon csodáloznék azon, hogy mindegyik helyszínen károsodtak volna ezek az eszközök.

Szóval: vagy nincsenek, vagy nem működnek…És hosszú távon nagyobb költség lesz az üvegek teljes kicserélése a pára okozta károsulás miatt mint a probléma megoldása. De nem igazán foglalkozik vele senki.

Szomorúan tapasztaltam, hogy néhány évre a felújítás után már ilyen állapotban vannak a Cinteremnek ezen látványosságai és hogy ez senkit nem érdekel, senki nem tesz semmit érte.

Sajnos néhány éve városunk láthatóan visszafele fejlődik, sorra lemaradunk szomszéd városoktól. Az utak egyre gyatrábbak, tömegközlekedésünk használhatatlan a turisták számára…

Oravecz Csongor

- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek