8.7 C
Baia Mare
péntek, 2024 február 23.

Sürgős intézkedéseket szorgalmaz Apjok Norbert parlamenti képviselő

Az illegális kutyatenyésztés és a kutyaviadalok szervezése ellen szólalt fel a honatya

Amint arról már beszámoltunk, Apjok Norbert Máramaros megyei független parlamenti képviselő politikai nyilatkozatot tett és interpellált a parlamentben az illegális kutyatenyésztés, állatkereskedelem és a kutyaviadalok szervezése ellen.

Ugyancsak elmondtuk, hogy a közelmúltban több olyan esetet is leleplezett a rendőrség, amely sokkolta a közvéleményt, többek között Kolozs és Máramaros megyékben. A honatya ezek kapcsán is kérte a kormány és képviselőtársai támogatását ennek az immár általánosodni látszó jelenségnek a jogi eszközökkel való visszaszorítására, megfékezésére.

A Kolozs megyei eset Kisbácson történt még június folyamán, amikor jelentős hatósági erők bevonásával mintegy 70 kutyát sikerült megmenteniük a kínzástól és a biztos haláltól az állatvédőknek. Az ebeket kutyaviadalokra képezték ki, a többségük nem volt bechipelve és egészségügyi könyvet sem állítottak ki számukra, vagy ha éppen léteztek is ilyen könyvek, azokba hamis adatokat vezettek be. Ezen cselekedeteket minden bizonnyal állatorvosok bevonásával követték el az érintettek.

Az eset kivizsgálásában és leleplezésében részt vettek a Kolozs, Brassó és Szilágy megyei rendőri szervek, Egyesült Államokbeli és hazai erre szakosodott titkosszolgálatok, valamint az Europol.

,,A gondok a leleplezés után kezdődtek – nyilatkozta lapunknak Apjok Norbert -, ugyanis a törvény értelmében a kutyák felügyelete és ellátása 45 napig az erre szakosodott megyei rendőri szervekre hárul, majd ezt követően 30 nap áll az egykori gazdák rendelkezésére a négylábúak esetleges visszaigénylésére. Igen ám, de a brassói ügyészség ezt az időszakot meghosszabbította az ítélet kihírdetéséig, és a belügyminisztériumra ruházta a kutyák felügyeletét és ellátását. Más lehetőség nem lévén, az ebek egy része az egyik szabadlábon védekező vádlotthoz kerültek, vagyis egy olyan személyhez, aki feltételezhetően korábban részt vett az állatokat érintő büncselekmények elkövetésében.”

,,Nem tartom helyénvalónak, hogy azok, akik korábban ártottak ezeknek az ebeknek, továbbra is élvezzék a felügyeleti jogot” – tette hozzá a képviselő.

Sajnos Máramaros megye sem mentes a hasonló esetektől. Nemrég itt is 44 kutya került vissza egy olyan személy gondozásába, aki korábban nem részesítette őket megfelelő bánásmódban.

Az illegális nemzetközi állatkereskedelem sajnos nem csak a kutyák esetében vált jelenséggé, hanem egyre inkább a macskák is áldozatul esnek hasonló praktikáknak, a jogi keret hiányosságainak betudhatóan.

A témára még visszatérünk, amint megérkezik a minisztériumból a válasz a beadványra.

Tamási Attila

- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek