12.7 C
Baia Mare
szombat, 2024 március 02.

Felmérés: a romániaiak enyhe többsége még bízik a schengeni csatlakozásban

A romániaiak 41 százaléka úgy véli, hogy a december 8-ra tervezett, az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsácsának ülésén Romániát felveszik a schengeni térségbe, míg 31 százaléknyian úgy vélik, hogy Románia ezúttal sem csatlakozhat az egyebek mellett a határellenőrzés nélküli szabad mozgást biztosító övezethez – derül ki az Avangarde közvéleménykutató cég által a G4Media hírportál megrendelésére készített felmérésből. 

A felmérés szerint a megkérdezettek 23%-a tartja indokoltnak a Hollandia vagy újabban Ausztria által megfogalmazott fenntartásokat, míg 43% szerint ezek a félelmek nem indokoltak (29% nem tudta megítélni).

Arra a kérdésre, hogy „Ön szerint a romániai intézmények (határrendőrség, vámhatóság, parti őrség, kikötői hatóságok) rendelkeznek-e az EU keleti határának biztosításához szükséges kapacitással, és készen állnak-e arra, hogy az EU keleti határán az első és egyetlen szűrő legyen?”, 11 százaléknyian válaszoltak „határozottan igennel”, továbbá 47% „valószínűleg igen”, 15% „valószínűleg nem” és 7% „határozottan nem” választ adott.- a Maszol.ro portálról

Arra a kérdésre azonban, amelyik azt firtatta, hogy a korrupció okot adhat-e a schengeni országoknak az aggodalomra, a romániaiak 56 százaléka úgy gondolja, hogy igen, 23%-uk szerint nem, 17%-uk pedig nem tudta megmondani. Ezen kívül a megkérdezettek 30%-a úgy véli, hogy ha Romániát nem fogadják be a schengeni térségbe, akkor a vám- és rendőrségi korrupció a fő bűnös, 23% a fő bűnösnek az ellenző országokat, 18% pedig a kormányt tartja.

Ugyanakkor rákérdeztek arra, hogy az emberek szerint Klaus Iohannis államfő „kellőképpen” részt vett-e az ország csatlakozása érdekében kifejtett lobbihoz, a válaszadóknak csaupán a 25 százaléka felelt igennek, 46 százalék szerint az államelnök nem állt ki melfelelően, 24 százaléknyian pedig nem tudták ezt megítélni.

Arra a kérdésre, hogy „melyik párt támogatta a legerőteljesebben Románia schengeni csatlakozásának ügyét?”, már sokkal jobban megoszlottak a vélemények, de égbekiáltó az az arány, amelyik ezt nem tudta megítélni: 14% szerint a PNL, 13% szerint a PSD, 3–3% szerint az USR és az RMDSZ, míg 64% nem tudta vagy nem válaszolt a kérdésre.

Ha Románia ezúttal sem csatlakozhat Schengenhez, a megkérdezett polgárok 16%-a szerint a Ciucă-kormánynak teljes egészében le kellene mondania, 9% szerint pedig Klaus Iohannis államelnöknek, továbbá 7% a koalíciós pártok vezetőinek, 6% a belügyminiszternek, 5%-a Nicolae Ciucă miniszterelnök lemondását várja, miközben 57% nem tudta vagy nem válaszolt.

Az Avangarde-felmérést november 19. és 26. között végezték 884 fős mintán, telefonos interjú módszerével. A felmérés bejelentett hibahatára 3,3%.

 Maszol.ro

- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek