15.7 C
Baia Mare
kedd, 2023 szeptember 26.

148 éve megszületett Sir Winston Churchill brit államférfi, Nobel-díjas író és költő

Korai évek a politikában

A Konzervatív Pártba belépve 1900-ban mandátumot nyert Oldham számára. Gazdasági kérdésekben voltak ellentmondásai a konzervatívokkal, mivel szerinte a hadseregnek szánt kiadások túlzott mértékűek voltak, és ellenezte azokat a tarifákat, amelyek állítólag az Egyesült Államok kereskedelmi túlsúlyát keresték. Királyság. Így a Konzervatív Párttal való ellentmondásai arra késztették, hogy csatlakozzon a Liberális Párthoz, akivel 1906-ban mandátumot nyert.Politikai karrierjét folytatva új beosztásokkal egészítette ki nyilvántartását, a kolóniák államtitkára volt, valamint a belügyminiszter, a kereskedelem és a haditengerészet portfóliójának feladata volt.

Első világháború

Az Admiralitás első uraként drasztikus változásokat hajtott végre, Nagy-Britannia a szénfogyasztástól az olajellátásig vált. Az olajellátás garantálása érdekében nagy mérnöki munkák elvégzéséért volt felelős, miközben vállalta az olaj kitermelésének jogainak megszerzését Mezopotámiában. A hadsereg szakaszában is fontos változásokon ment keresztül, bevezette a repülést és a harckocsikat. Az Admiralitás első ura idején azonban széles körben bírálták, különösen a katasztrofális katonai vereség miatt Gallipoliban.

1917-ben hadügyminiszterré, 1919 és 1920 között hadi- és légügyi miniszterré nevezték ki. Miután az első világháború már lezárult, nem volt szükség hatalmas tételeket kiosztani a hadseregnek, ezért támogatta a katonai kiadások csökkentését.

A háborúk közötti időszak

Miután visszatért a Konzervatív Pártba, 1924-ben a brit kincstár irányításába került. Így Churchill vállalta, hogy figyelemmel kíséri az Egyesült Királyság aranyszínvonalhoz való visszatérését. Ennek az intézkedésnek a következménye a defláció, a bányamunkások tiltakozása és a munkanélküliség növekedése által jellemzett forgatókönyv volt.

Pontosan ez a döntés az aranyszínvonalra való visszatérésért erős kritikához vezetett a híres közgazdász John Maynard Keynes részéről, és maga Churchill is felismerte súlyos hibáját.Aggódva a nácizmus térnyerése miatt, figyelmeztetett az Adolf Hitler hatalomra kerülésével járó veszélyre. Ehhez Churchill hangsúlyozta, hogy Nagy-Britanniának olyan ipari erőfeszítéseket kell végrehajtania, amelyek lehetővé teszik számára, hogy a németnél magasabb szintű légierő legyen. Míg Németország tovább növelte a katonai kiadásokat és nőtt a haditermék-termelés, Churchill tehetetlenül figyelte, ahogy Chamberlain akkori miniszterelnök paktumpolitikát folytat Hitlerrel.

A második világháború

Hitler sikertelen megnyugtatásának stratégiájával kitört a második világháború. Az egymást követő katonai vereségek Chamberlain bukásához és Churchill hatalomra kerüléséhez 1940 májusában vezettek. Mivel Nagy-Britannia egyedül harcolt a hitleri Németország ellen, a nácizmus elleni ellenállást testesítette meg és nemzeti egység kormányt hozott létre.

Pontosan az Egyesült Államokkal és különösen az elnökével, Franklin D. Roosevelttel fennálló jó kapcsolatai lehetővé tették Nagy-Britannia számára, hogy Észak-Atlanti-óceánon keresztül fegyverrel és kellékekkel szállítsák. Ebben az értelemben az Egyesült Államok jóváhagyta az úgynevezett kölcsönzési és lízingtörvényt, amely szerint olyan országok fizetnének ki, mint Nagy-Britannia, a második világháború végén nyújtott anyagokért.Részt vett a szövetségesek győzelmi stratégiájának kialakításában a washingtoni, moszkvai, kasablancai és teheráni konferenciákon. 1945 februárjában Jaltában figyelmeztetett a szovjet hadsereg által felszabadított területeket sújtó kockázatra és arra, hogy mi történhet az általa „vasfüggönynek” nevezett kelet-európai országokkal, amelyek Európát egy nyugati és kommunista blokk. Valójában a világ szabad piacgazdaságú nyugati blokkra és kommunista blokkra oszlott, központi tervezési rendszerrel, amelyben az állam vette át a gazdaság gyeplőjét.A második világháborúban megkérdőjelezhetetlen vezetése ellenére Churchill nem volt népszerű a katonák és a lakosság körében, főleg a közszolgáltatások, például az oktatás és az egészségügy ellentétes álláspontja miatt. Mindez az 1945-ös választásokon elszenvedett vereségbe került Clement Atlee munkáspárttal szemben.

Háború után

A háború után határozottan védte az egyesült Európát, olyan államokkal, amelyek együttműködtek és leküzdették a múlt ellentéteit. Pontosan európai szelleme 1956-ban megkapja a Károly-díjat, amelyet azok kapnak, akik harcoltak a békéért és az európai unióért.

Churchill és Erzsébet kitályné

Churchillnek 1951-ig kellett várnia, hogy visszaszerezze a kormány vezetését, életben tartva az Egyesült Államokkal fenntartott szoros baráti kapcsolatot és csökkentve az állami beavatkozás mértékét. 1955-ig a kormány élén maradt, 1953-ban irodalmi munkáját az irodalmi Nobel-díj odaítélésével ismerték el.

Összeállította: Oravecz Csongor

- Advertisement -spot_img

Még több

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek