30.7 C
Baia Mare
péntek, 2024 július 19.
spot_img

Adókedvezmény a szülőknek

spot_img

Idéntől minden alkalmazásban álló szülő, akinek a gyermeke napközibe, óvodába vagy iskolába jár, plusz adókedvezményben részesül – tudtuk meg Apjok Norbert Máramaros megyei parlamenti képviselőtől.

A tavaly elfogadott 16/2022-es Sürgősségi Rendelet értelmében, az adókedvezmény 100 lej, illetve 15% az országosan garantált bruttó alapbérből, annak függvényében, hogy az igénylő szülő a 26 év feletti vagy alatti korcsoportba tartozik.

Az igénylő szülők ezt a juttatást minden egyes 18 év alatti, valamilyen oktatási intézménybe beíratott gyermek esetében igénybe vehetik.

Abban az esetben, ha az igénylő szülő 26 évnél fiatalabb, az adókedvezményt automatikusan megkapja, amennyiben 26 évnél idősebb, vagy több munkahelylyel is rendelkezik, kérvényeznie kell azt. A nyilatkozathoz csatolnia kell egy igazolást arról, hogy a gyermek be van iratva egy adott oktatási intézménybe, illetve a gyermek keresztlevelének a másolatát is csatolnia kell. Fontos tudni, hogy csak az egyik szülő igényelheti a kedvezményt, erről nyilatkoznia is kell. Ahhoz, hogy ezt a kedvezményt igénybe vehessék, a szükséges iratokat az előző hónapban be kell nyújtani.

Tamási Attila

spot_img
- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek