23.7 C
Baia Mare
szombat, 2023 szeptember 23.

Adókedvezmény a szülőknek

Idéntől minden alkalmazásban álló szülő, akinek a gyermeke napközibe, óvodába vagy iskolába jár, plusz adókedvezményben részesül – tudtuk meg Apjok Norbert Máramaros megyei parlamenti képviselőtől.

A tavaly elfogadott 16/2022-es Sürgősségi Rendelet értelmében, az adókedvezmény 100 lej, illetve 15% az országosan garantált bruttó alapbérből, annak függvényében, hogy az igénylő szülő a 26 év feletti vagy alatti korcsoportba tartozik.

Az igénylő szülők ezt a juttatást minden egyes 18 év alatti, valamilyen oktatási intézménybe beíratott gyermek esetében igénybe vehetik.

Abban az esetben, ha az igénylő szülő 26 évnél fiatalabb, az adókedvezményt automatikusan megkapja, amennyiben 26 évnél idősebb, vagy több munkahelylyel is rendelkezik, kérvényeznie kell azt. A nyilatkozathoz csatolnia kell egy igazolást arról, hogy a gyermek be van iratva egy adott oktatási intézménybe, illetve a gyermek keresztlevelének a másolatát is csatolnia kell. Fontos tudni, hogy csak az egyik szülő igényelheti a kedvezményt, erről nyilatkoznia is kell. Ahhoz, hogy ezt a kedvezményt igénybe vehessék, a szükséges iratokat az előző hónapban be kell nyújtani.

Tamási Attila

- Advertisement -spot_img

Még több

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek