1.7 C
Baia Mare
csütörtök, 2023 november 30.

Nagy méretű Lavina volt a Radnai-havasokban

Nagy méretű lavina keletkezett a Radnai havasokban- közölte facebook bejegyzésben az Avalanse in Carpati nevű oldal.

A lavina feltehetően január 21-én délutáni órákban zúdulhatott le a Laptelui nyeregből 1940m magasságból. 

A lavinát a nyeregben a szél által nagy mennyiségben összefújt hómennyiség leszakadása okozta. A törés mélysége 70-100cm volt, 140m haladt lefele és közel 70m szélességű volt.

A lavina előtti órákban több sítúrázó csapat is a közelben járt, köztük mi is. Látható volt, hogy a nyereg meg van telve hóval, ezért nem közelítettük meg a zónát. Ellentétben aggodva figyeltük az egyik csapatot, mely már közel járt ahhoz a ponthoz ahol végigzúdult a lavina. Körülbelűl 30-40 méterre lehettek, valószínüleg egy körtúrát akartak de szerencsére még a “határon” visszafordultak. 

A helyszín a lavina előtt néhány órával

Ezzel csak arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy bár az idei tél nem a legerősebb, de a magas alpesi tájakon mindig meg van a veszély ezért nagyon óvatosnak kell lenni. Előzetes felkészülés nélkül, megfelelő felszerelés nélkűl ne induljunk magashegyi túrára. 

Ha mégis úgy döntünk, hogy ilyen körülmények között is megyünk, előzetesen készüljünk fel. Réteges öltözékkel, megfelelő téli lábbelivel, meleg folyadékkal a magashegyi körűlményeknek megfelelő tehnikai felszereléssel, lavina mentőszettel, valamint a többi alapvető eszközzel, amely minden túrázónak a zsákjába kell legyen. Fontos, hogy egyedűl ne induljunk útnak, valamint nagyon ajánlott egy ilyen túra esetén egy tapasztalt szakemberrel együtt menni aki lehet meglát olyan veszélyeket is amit mi nem látunk.

Oravecz Csongor

- Advertisement -spot_img

Még több

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek