13.7 C
Baia Mare
szerda, 2023 szeptember 27.

Kitekintő: Nagybányai festők tárlata Szatmárnémetiben

Nagybányai festők alkotásaiból összeállított tárlatot mutat be a közönségnek a Szatmár Megyei Múzeum az Iparosotthon kistermében, mivel az intézmény főépülete felújítás alatt áll.

A Szinopszis – a nagybányai festőiskola művészei a szatmári múzeum gyűjteményében című kiállítás majdnem 30 alkotást vonultat fel a művésztelep alkotóinak különböző műfajú munkáiból – mondta el a Krónikának Fetykó Erika művészettörténész, a tárlat kurátora. A múzeum, a Szatmár Megyei Kulturális Turisztikai Iroda, valamint a szatmárnémeti polgármesteri hivatal együttműködésében létrejött tárlat január 25-től látogatható, és március 31-ig tart nyitva.

Fetykó Erika azt is elmondta, tájképek, csendéletek, önarcképek, portrék, történelmi tablók is szerepelnek a gyűjteményben. A múzeum gyűjteményének régebbi és újonnan beszerzett alkotásai a nagybányai művésztelep alkotóműhelyét szemléltetik.

Többek közt Ferenczy Károly, Mikola András, Tóth Gyula, Litteczky Endre, Jándi Dávid, Mándy Laura alkotásai szerepelnek a válogatásban, amelyből kirajzolódik a nagybányai festőiskola jelentősége és a korabeli művészeti életben betöltött meghatározó szerepe.

„A válogatás fő szempontja volt, hogy kirajzolódjon a nagybányai festőiskola jelentősége és a korabeli művészeti életben betöltött meghatározó szerepe. Külön hangsúlyt helyeztünk az első generációs festőkre, akik Nagybányán dolgoztak. Most szerezte be a múzeum Ferenczy Károly egyik munkáját, ezt is megmutatjuk” – ecsetelte a kurátor.

Azt is hozzátette, nagyon szívesen látnak gyerek- és felnőttcsoportokat is, tárlatvezetést is kínálnak.

Kiss Judit (A kronikaonline.ro nyomán)

- Advertisement -spot_img

Még több

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek