19.7 C
Baia Mare
péntek, 2024 május 24.
spot_img

A FRF 3–0-ra a Sepsi OSK javára írta a FCU Craiova elleni mérkőzést, de a székely csapat nagyobb pénzbüntetést kapott

spot_img

Megszületett a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) etikai és fegyelmi bizottságának döntése a magyarellenesség és xenofób bekiabálások miatt félbeszakított Sepsi OSK–FCU Craiova mérkőzés ügyében. Az elbíráló bizottság úgy döntött, hogy zöldasztalnál a Sespi OSK 3–0-ra megnyerte a mérkőzést, továbbá az olténiai csapat a következő hat idegenbeli vagy semleges pályán játszandó mérkőzésén a saját szurkolói nélkül lesz kénytelen játszani. A FRF két halasztást követően határozott az ügyben.

A labdarúgó-szövetség ugyanakkor 25 000 lejes pénzbírságot rótt ki a Sepsi OSK-ra és 22 500 lejes büntetést adott a FCU Craiovának. A döntés nem jogerős, mindkét fél fellebbezhet.

„Szerintem normális és helyes döntés született. Örülünk, hogy a 3–0-át a mi javunkra írták, betartva azt, ami a szabályzatban szerepel” – nyilatkozta a Maszolnak Hadnagy Attila, a Sepsi OSK klubigazgatója. A sportvezetőt arról is kérdeztük, hogy mit gondol a klubra kirótt pénzbírságról, de ezzel kapcsolatban nem kívánt véleményt mondani. „Erről a tulajdonos tud nyilatkozni” – magyarázta. Mint jelezte, ő az ügy sportvonulatával foglalkozik, így elégedett a fegyelmi bizottság döntésével, azt pedig egyelőre nem tudja, hogy a craiovai együttes fellebbez-e az ítélet ellen.

Marcel Pușcaș, a FCU Craiova elnöke ugyanakkor a DigiSport koradélutáni műsorában bejelentette, hogy fellebbeznek a döntés ellen, szükség esetén pedig a laussanne-i Sportdöntőbírósághoz (CAS) viszik az ügyet. Az oltyán együttes vezetője szerint a legegyszerűbb megoldás az lett volna, ha zárt kapuk mögött újrajátszhatják a mérkőzést. Továbbra is kitart azon álláspontja mellett, amely a szerint a szentgyörgyieknek ki kellett volna küldeniük a vendégszurkolókat a stadionból, ugyanakkor a mérkőzés felügyelőjét is felelősnek tartja a történtekért. „Nem hagyjuk annyiban. Fellebbezünk, és ha másodfokon is számunkra kedvezőtlen lesz az ítélet, akkor a CAS-hoz fordulunk. Nyertek már meg bajnokságot Romániában a CAS-nál. Rajtunk nevet Európa a CAS-ra vitt ügyek miatt” – fogalmazott Pușcaș a DigiSportnak.

A három pontnak nagy jelentősége lehet a Szuperliga alapszakaszának végén, hiszen 25 forduló után a Sepsi OSK az utolsó, még felsőházi rájátszást jelentő hatodik helyen áll, de csak négy pont volt eddig az előnye a nyolcadik helyen tanyázó FCU Craiovával szemben. Amikor a fegyelmi bizottság döntése a tabellán is megmutatkozik majd, akkor a Sepsi OSK-nak 37 pontja lesz, a FCU Craiova viszont 30 ponttal marad.

Mint ismert, a craiovai szurkolók magyarellenes, xenofób skandálásait Andrei Florin Chivulete játékvezető nem nézte jó szemmel a két csapat január 29-ei összecsapásán: a 24. percben megállította a Sepsi OSK elleni mérkőzést és arra kérte a bemondót, hogy figyelmeztesse a szabályszegő szurkolótábort arra, hagyják abba a magyargyűlölő rigmusok kiabálását. Mivel ez nem történt meg, a bíró 10 perces kényszerszünetet rendelt el. Amikor ennek lejártával újrakezdték a játékot, a craiovai szurkolók folytatták a magyarok gyalázását. A sípmester ezért a játék 25. percében felfüggesztette a mérkőzést. A craiovai klub már a kezdetektől igyekezett kibújni a felelősség alól, ám a saját szurkolóik elbeszélései buktatták le őket. Azt állították, hogy a szurkolók nem a klub szervezett rajongói, és a Sepsi OSK is felelős a kialakult helyzetért, amiért nem távolította el a stadionból a szabályszegőket.

Az eset a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) elé került, amelynek elnöke, Răzvan Burleanu akkor kijelentette: a FRF véget akar vetni a diszkriminatív és xenofób skandálásoknak a stadionokban, és fontosnak tartja, hogy a hatóságok is közbeléphessenek ilyen esetekben. „Világosan kifejezésre juttattuk, hogy ez a mi politikánk, mert nem szeretnénk többé erőszakos üzeneteket és skandálásokat hallani a romániai stadionokban” – fogalmazott. Hozzátette, azt akarja, hogy a stadionok civilizált helyek legyenek, ahova a szülők bizalommal kivihetik gyermeküket, kortól függetlenül.

 Maszol.rol

spot_img
- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek