21.7 C
Baia Mare
péntek, 2024 április 12.
spot_img

Felmérés: a drágulások miatt a romániaiakat csábítani fogják az alacsonyabb feketepiaci árak

spot_img

A romániaiak többsége úgy véli, hogy a vásárlóerő tavalyi csökkenése után az életszínvonala romlani fog 2023-ban – derül ki az IRES felmérésének kedden közzétett eredményeiből.

Egy feketekereskedelem ellen küzdő civil szervezet, az ACTIV megrendelésére készült közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek háromnegyede (74 százaléka) gondolja úgy, hogy a drágulások miatt az embereket csábítani fogják az alacsonyabb feketepiaci árak. Ugyanakkor tízből három válaszadó – többségük alacsony végzettségű, fiatal férfi – nyíltan elismeri, hogy késztetést érez feketepiaci termékek beszerzésére.

A feketepiac iránt érdeklődők főként élelmiszereket (57 százalék), ruházatot és lábbelit (31), kozmetikumokat és higiéniai termékeket (12), elektronikai cikkeket (11) és cigarettát (10) vásárolnának.

A romániaiak a faipart (85 százalék), a dohányipart (81), az alkoholipart (76), a ruházati és lábbeliipart (75), az élelmiszeripart (58), a gyógyszeripart (47), az autóipart (47) és a kozmetikai ipart (43) tartják azoknak a gazdasági ágazatoknak, amelyeknek idén várhatóan a legnagyobb gondokat okoz a feketekereskedelem.

A megkérdezettek szerint a dohány-, a fa-, az élelmiszer- és az autóipar területén a kormány a fő felelős a csempészettel, termékhamisítással vagy a feketekereskedelemmel kapcsolatos problémákért. A kozmetikai ipar, a gyógyszeripar és a ruházati/cipőkereskedelem esetében a gyártókat, a futárszolgálatok és az alkoholipar esetében pedig a fogyasztókat okolják a romániaiak ezekért a jelenségekért.

A felmérésből kiderül az is, hogy a romániaiak Kínát, Törökországot, Ukrajnát és a Moldovai Köztársaságot tartják a hamisított termékek és csempészáruk fő forrásának. A megkérdezettek közel fele szerint az ukrajnai háború is jelentősen hozzájárult a feketekereskedelem növekedéséhez.

Az IRES telefonos felmérése 1044 fő megkérdezésével készült, a hibaküszöb 3,03 százalékos.

AGERPRES

spot_img
- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek