19.7 C
Baia Mare
péntek, 2024 május 24.
spot_img

Mikor utazik Orbán Viktor Kijevbe? 

spot_img

A Maszol.ro cikke

Előre már csak azért is lehetetlen információt szerezni a magyar miniszterelnök tervezett kijevi útjáról, mert arról biztonsági okokból csak a megérkezés után adnak tájékoztatást. Orbán Viktor vizitje várhatóan akkor valósul meg, ha ukrán részról pozitív elmozdulás történik a kárpátaljai magyarok jogfosztásának ügyében. Az elemző szerint Moszkva egy kétoldalú megállapodás pár nappal ezelőtti felfüggesztésével jelezhette Magyarországnak a tervezett ukrajnai látogatással kapcsolatos nemtetszését.  

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a február 9-ei brüsszeli európai uniós csúcson kijevi látogatásra hívta meg Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, azóta a médiában, de politikusi körökben visszatérő téma a vizit időpontjának találgatása. Ihor Zsovkva, Ukrajna elnökének külkapcsolatokért felelős hivatalvezető-helyettese a tervezett vizittel kapcsolatban azt is elmondta, hogy Kijev kész figyelembe venni és megoldási javaslatokat megfogalmazni a magyar fél „aggodalmaira”. Ezzel nyilvánvalóan a kárpátaljai magyar kisebbség anyanyelvhasználati jogaival kapcsolatos kérdésekre utalt. 

Február végén Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón azt mondta, zajlanak Orbán Viktor kijevi látogatásának előkészületei, de olyan találkozókra van szükség, aminek van értelme és amiből mindkét oldal profitál. Hozzátette: ha az ukrán fél álláspontja változna az országban hatályos oktatási törvényről, ami a magyar nyelv használatát súlyosan és durván korlátozza, akkor lenne értelme egy találkozónak. Ugyanazon a tájékoztatón, arra a kérdésre, hogy Moszkvába vagy Kijevbe fog-e előbb utazni Orbán Viktor, a miniszter kijelentette, ezt egyelőre nem lehet tudni, mert egyik látogatásnak sincs időpontja. Néhány nappal ezelőtt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az N1 horvát hírtelevíziónak adott interjújában azt mondta, jelenleg a technikai részleteket kell tisztázni a látogatás előkészítésével kapcsolatban. Amint azt látják, hogy minden előfeltétel adott, akkor a látogatásra is sor kerülhet – tette hozzá. 

Ugyancsak a napokban Moszkvában bejelentették, hogy szerződésszegés miatt Oroszország felfüggesztette a diplomata-útlevéllel történő vízummentes utazásról szóló megállapodást Magyarországgal. Ezt a szerződést Magyarország és más országok sem teljesítik, így felmerül a kérdés, miért éppen most született a döntés. Tóth Norbert nemzetközi jogász szerint közrejátszik Orbán Viktor tervezett kijevi látogatása, amelyet Moszkva nem néz jó szemmel. A budapesti Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az Infostartnak arról is beszélt, hogy a magyar kormányfő vizitje az ukrán fővárosba úgy fog történni, mint a többi külföldi ország vezetőjének hasonló útja, vagyis akkor fogják bejelenteni a miniszterelnök érkezését, amikor már Kijevben van. „Hogy milyen közlekedési eszközzel, vonattal vagy repülővel utazik-e, ezeket nyilván egyeztetniük kell a feleknek. A magyar biztonsági szerveknek, például a Terrorelhárítási Központnak, illetve az ukrán elhárításnak, biztonsági szerveknek kell együttműködniük annak érdekében, hogy a biztonsági kockázatokat minimalizálják” – fogalmazott az Infostart portálnak Tóth Norbert.

Az egyetemi docens szerinte nem lehet kizárni, hogy a tervezett kijevi látogatás miatt időzítette mostanra Moszkva a diplomata-útlevéllel történő vízummentes utazásról szóló megállapodás felfüggesztését Magyarországgal. „Jogi jelentősége ennek nem igazán van, nyilván akkor politikai okokat kell keresni mögötte. Valószínű, hogy az orosz fél finoman jelezni akart Magyarországnak, hogy a kétoldalú kapcsolatokban valamivel nem elégedett. Ez Orbán Viktor kijevi látogatásának szóló politikai jelzés is lehet” – vélte Tóth Norbert.

A nemzetközi jogász egy pár nappal korábbi, a Magyar Nemzetnek adott interjújában azt mondta, minden abba az irányba mutat, hogy Ukrajnának meg kell állapodnia Magyarországgal a kárpátaljai magyarok jogairól. „Magyarország az elmúlt években, sőt évtizedekben folyamatosan nyitottságot mutatott, tehát igazából az ukrán szándék az, amely mindig kérdőjeles volt. De ha a két ország meg akar állapodni, akkor meg is tud, és legalább a kárpátaljai magyar közösség jogait helyre tudja Ukrajna állítani. A többi közösség Ukrajnában nem a magyar állam problémája, de a kárpátaljai magyarok kérdése az alapszerződés alapján Magyarország érdekkörébe tartozik” – fogalmazott Tóth Norbert.  

  Maszol.ro

spot_img
- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek