13.7 C
Baia Mare
péntek, 2024 június 14.
spot_img

SZERELMEK, SZÍNÉSZEK, SZERKESZTŐK-KATONA CSABA történész előadása

spot_img

Petőfi Sándor kapcsolatai

KATONA CSABA történész előadása

2023. április 21., péntek 18.00 óra

TELEKI MAGYAR HÁZ

PETŐFI SÁNDOR egyaránt volt irodalmi és történelmi személyiség. Költőként már a maga korában a magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja volt, de életműve napjainkban is kihagyhatatlan. Hasonlóképpen van ez közéleti jelentőségével: a demokrácia híve, az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc kiemelkedő alakja, aki maga családot és karriert mögött hagyva, a nemzet ügyét helyezte első helyre az életében.

Már rövid élete idején sztárolták, ennek köszönhetően óriási kapcsolati hálót épített ki maga körül. Számtalan ismerőse volt, szinte minden társadalmi rétegben otthonosan mozgott.

A költő teljes kapcsolati hálóját feltáró adatbázist a Magyar Nemzeti Levéltár készítette el, Petőfi születésének 200. évfordulójára. Ebben mintegy kétszáz személy szerepel, Arany Jánostól, Jókai Mórig, Liszt Ferenctől, Kossuth Lajosig, Bem Józseftől, Görgey Artúrig, de akár a költő ifjúkori szerelmét, Cancriny Emíliát is megtalálhatjuk benne. Életútjukat változatos levéltári iratok illusztrálják: anyakönyvi kivonatok, levelezések, oklevelek, térképek, fényképek.

A kezdeményezést – és Petőfi kiterjedt ismeretségi körét – a tavalyi Teleki Napok egyik legizgalmasabb előadója, Katona Csaba történész, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának (Budapest) munkatársa ismerteti, s tart előadást a költő barátairól, ismerőseiről – legyenek azok szerelmek, színészek, vagy éppen szerkesztők..

A rendezvényre szeretettel várunk minden érdeklődőt

(Teleki Magyar Ház)

spot_img
- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek