2.7 C
Baia Mare
csütörtök, 2023 november 30.

Lélekképek

Az Ében zenekar megjelentette első lemezét, melynek címe Lélekképek. A lemezen többnyire megzenésített zsoltárok és versek hallhatók, különböző könnyűzenei stílusban megszólaltatva a ,,lélek képeit”: például ballada, swing, bossa nova és funk stílusjegyei egyaránt fellelhetők az album dalaiban. A lemezen számos hangszer játéka hallható: akusztikus- és elektromos gitár, basszusgitár, zongora és szintetizátor, dob és ütős hangszerek, cselló, hegedű, melodika, koboz és doromb.  

Az album mind a 11 dala az együttes saját szerzeménye. A bibliai zsoltárok mellett Pilinszky János, Reményik Sándor és Túrmezei Erzsébet egy-egy verse fogalmazzák meg a dallamok és hangszerelések mögötti üzenetet.

Az album ingyenesen meghallgatható az Ében YouTube-csatornáján (https:// www.youtube.com/@ebenzenekar), és a különböző zene-streamelő platformokon is, lásd: Spotify, Apple Music, Deezer, Youtube Music stb. (https://distrokid. com/hyperfollow/ben61/llekkpek)

A Lélekképek lemezt az Ében egy turné keretén belül szeretné megosztani az érdeklődő erdélyi magyarokkal. A koncertsorozat egyik állomása Szatmárnémeti, ahol  április 23-án, 18.00 órakor lépnek fel az Iparos Otthonban.

 A belépés ingyenes. A résztvevők a koncertet követően a lemezt megvásárolhatják fizikai formátumban is. A zenekar Facebook-oldalán (https://www. facebook.com/ebenzenekar) megtalálhatók a turné eseményei.

A zenekar néhány gimnazista fiatal közös zenei szárnynyitogatásával indult körülbelül 10 évvel ezelőtt Zilahon. Az Ében nevet a közismert fafajta ihlette, a bibliai korban ugyanis rengeteg hangszert készítettek ebből a fából. Ugyanakkor a lépcsők gyakori alapanyaga is ébenfa volt, amely szimbólum szintén kifejezi a zenekar küldetését, az Isten irányába való építkezés vágyát. A formáció időközben áthelyezte székhelyét Kolozsvárra, lévén hogy a tagok zöme itt dolgozik vagy folytatja tanulmányait. Számos ifjúsági konferencián, vallásos rendezvényen szólalnak meg a saját dalok mellett a hívő fiatalok által közismert dalok is az Ében feldolgozásában. A zenekar tagjai időről-időre változnak, de a jelenlegi felállás magja néhány éve változatlan.

- Advertisement -spot_img

Még több

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek