1.7 C
Baia Mare
csütörtök, 2023 november 30.

Riasztás: Megkezdődött a vipera párzási időszaka. Figyelem Kakastaréjon, a Ciblesen és a Radnai-havasokban

A megyei erdőket járva, kígyóval való találkozás a legváratlanabb helyeken is előfordulhat. A kígyómarások háromnegyede olyan személynél fordul elő, aki saját döntéséből hozzányúl a kígyóhoz.

Kígyómarás elkerülése érdekében a Salvamont azt javasolja, hogy viselj olyan ruhát, amely eltakarja a lábadat, és egy hosszú bot segítségével vizsgáld meg a növényzetet, mielőtt rálépnél vagy mozgatnád a köveket. Továbbá, ha valaki kígyóval találkozik, meg kell próbálnia elkerülni anélkül, hogy provokálná, vagy mozdulatlanul kell maradnia, ha a kígyó nagyon közel van.

Térségünkben a mérges kígyók egyetlen faja él, a vipera.

Máramaros megyében viperák a Kakastaréjon, a Cibles-hegységen és a Radnai-havasokban lelhetők fel.

„Ne lépj, ne ülj a földre, ne mozgasd a kőlapokat. Ha távolról észrevettél egy kígyót, kerüld meg anélkül, hogy provokálnád, és ha nagyon közel van, maradj nyugodtan, mert általában magától eltávolodik” – közli a Salvamont.

A vipera csípésének jelei: akut fájdalom, duzzanat az érintett területen, két apró szúrás egymástól körülbelül egy centiméter távolságra, félájulás, egyéb általános tünetek: hányinger, hányás, látászavarok, légzési nehézség (tachypnea), túlzott izzadás, hasi fájdalom.

Elsősegély: Az első dolog, hogy az áldozat ne mozogjon és ne izguljon. Ellenkező esetben felgyorsul a szívverés, felgyorsul a vérkeringés, és a méreg gyorsabban behatol a keringési áramba, inkább üljön nyugodtan egy árnyékos helyen.

Jelentsd az esetet a 112-es Egységes Sürgősségi Szolgálatnál és várd meg a mentőket, ha hideg rázza a sérültet hőszigetelni kell, helyezd fekvő helyzetben úgy, hogy a harapás a szív szintje alatt maradjon, alkohollal tisztítsd meg a harapás helyét, ha van fecskendő nálad, használd a méreg felszívásához, helyezz kompressziós kötést (nem érszorítót) a harapásra, és adj az áldozatnak aszpirint. A sérültet csak vízzel hidratáld, ne igyon alkoholt, kávét vagy energiaitalt.

„Ne szívja ki a mérget a szájával, ne égesse meg a megharapott helyet, ne tegyen jeget a harapásra, ne egyen és ne igyon alkoholt. Csak akkor mozgassa az áldozatot, ha van szállítóeszköze, hordágya vagy járműve, és csak akkor, ha ez tényleges előnyhöz juttatja az áldozatot, hogy mielőbb szakorvoshoz jusson.” közli a Salvamont.

Pongrácz Panni

- Advertisement -spot_img

Még több

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek