24.7 C
Baia Mare
szombat, 2023 szeptember 30.

Open European Dialogue -Apjok Norbert Máramaros megyei független parlamenti képviselő is felszólalt a fórumon

Az elmúlt hétvégén Apjok Norbert Máramaros megyei független parlamenti képviselő részt vett az Open European Dialogue által szervezett konferencián, ahol megosztotta gondolatait az orosz-ukrán háborúval és annak Európára gyakorolt hatásával kapcsolatban.

Az Open European Dialogue, azaz a Nyílt Európai Párbeszéd egy politikailag semleges platform, amelynek célja az európai politika javítása azáltal, hogy támogatja a döntéshozókat az Európa-szerte jelentkező kihívások és perspektívák jobb megértésében. Ezt úgy éri el, hogy összekapcsolja az európai politikusokat a pártok és országok között, teret biztosít a párbeszédnek, és rendhagyó módon segíti elő az innovatív politikai beszélgetéseket. Ez a platform három szintre épül: az élvonalbeli szakértelemre, amit Európa legelismertebb és legmagasabb szintű szakemberei biztosítanak, az innovációra és a kísérletezésre, valamint az elköteleződésre és aktivitásra. Célja, hogy a formális és merev intézményi kommunikációs csatornák helyett, elősegítse a valódi politikai párbeszédet és teret biztosítson annak.

Több mint egy év telt el azóta, hogy az Orosz Föderáció megszállta Ukrajnát, ami nem csak az érintett országok számára teremtett egy minden területre kiható, merőben új helyzetet, hanem a konfliktusban közvetlenül nem érintett országok számára is. Ez a helyzet szinte az egész világra kihatott, de legfőképpen minket, európaiakat érintett leginkább.

A döntéshozók számára most az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy miként kezeljék a jelenlegi és a potenciális jövőbeli béketárgyalások közötti „köztes időszak” felmerülő problémáit.

Arra a kérdésre, hogy a felszólalások milyen témákat érintettek, a képviselő elmondta:

„Az elmúlt hónapok során számos kérdés merült fel a háborús konfliktus kapcsán. Ezekre adott válaszokhoz szükség van a párbeszédre. Egyebek mellett el kell dönteni, hogy az európai országok milyen helyzetben szeretnék találni magukat, amikor a konfliktus véget ér? Bár a szakértők véleménye szerint nagy eséllyel a háború akár éveket elhúzódhat, de tisztázni kell ugyanakkor azt is, hogy amennyiben Ukrajna a háború befejezése után az Európai Unió irányába akar lépni, akkor milyen jogállamisági, társadalmi és gazdasági feltételeknek kell megfelelnie. Szó volt arról, hogy a nemzeti parlamentek és kormányok nem tesznek meg mindent annak érdekében, hogy a háborúval kapcsolatos, online közegben erősen terjedő, dezinformációs propagandát visszaszorítsák. Azt is körvonalazni kell, hogy melyek azok a legnehezebb és legkényesebb politikai tárgyalások, amelyekkel a nemzeti parlamenteknek ma szembe kell nézniük? Meg persze azt is meg kell határozni, hogy milyen politikai áron tehetik meg?”

Tamási Attila

- Advertisement -spot_img

Még több

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek