8.7 C
Baia Mare
péntek, 2024 február 23.

Bukaresti francia nagykövet: Franciaország támogatja Románia teljes körű schengeni csatlakozását 

Franciaország támogatja Románia teljes körű schengeni csatlakozását – jelentette ki az AGERPRES-nek adott interjúban Nicolas Warnery bukaresti nagykövet.

A diplomata kifejtette, hogy az Európai Unió ‘elsöprő többsége’ támogatja az ellenőrzések megszüntetését Románia uniós szárazföldi határátkelőin, és sokan ‘fellélegeztek’ az ország részleges csatlakozásáról szóló decemberi döntés után.

A nagykövet abszurdnak nevezte a romániai határátkelőkön várakozó hosszú kamionsorok látványát a személyek és áruk szabad mozgását szavatoló Európa Unióban. Szerinte az EU-nak biztonsági, sőt környezetvédelmi szempontokból is érdeke Románia teljes körű schengeni csatlakozása.

Warnery szerint Franciaország elégedett azzal, hogy a múlt év végén megtörtént az első lépés ebben az irányban. ‘December elején még nem gondoltam, hogy ez megtörténik. Összefogtunk. December közepén már azt mondtuk, hogy ennek meg kell történnie. A hónap végén megszületett a döntés. Akkor sokan fellélegeztek a Bukarestbe akkreditált diplomaták közül, köztük én is’ – idézte fel a nagykövet, hozzátéve, hogy a következő lépésnek – a teljes körű csatlakozásnak – mielőbb meg kell történnie.

A nagykövet megjegyezte, hogy az európai parlamenti választások előtti időszak nem alkalmas a kérdés megvitatására. ‘Nem azt mondom, hogy június előtt erről semmiképp nem születhet döntés, de a helyzet valóban összetett’ – jelentette ki.

AGERPRES

- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek