8.7 C
Baia Mare
péntek, 2024 február 23.

Felrobbanhat a Román Politikai Színtér: Felmérés szerint baloldali és nacionalista politikusok tarolhatnak az elnökválasztáson

Egy friss közvélemény-kutatás szerint Romániában baloldali és nacionalista politikusoknak hatalmas esélyük van az év végi elnökválasztáson. Augustin Zegrean, az alkotmánybíróság volt elnöke ismertette az INSCOP intézet kutatásának eredményeit, és szerintük ezek az adatok forradalmat hozhatnak a politikai színtérre.

Jelenleg egyetlen párt sem nevezte még meg hivatalos elnökjelöltjét, de az INSCOP megvizsgálta, milyen eséllyel indulnának az egyes pártok vezetői az államelnöki tisztségért. Az eredmények meglepőek: a nacionalista politikusok és a baloldali erők messze vezetnek. Mircea Geoana NATO-főtitkárhelyettes élen áll a felmérés szerint, és előnye az elmúlt hónapokban tovább nőtt Marcel Ciolacu miniszterelnökkel szemben.

Ha most tartanák az elnökválasztást, Geoana független jelöltként a szavazatok 26,5 százalékát szerezte volna meg, míg Ciolacu (PSD) csak 18,9 százalékot. A harmadik és negyedik helyen találhatók a nacionalista politikusok: Diana Sosoaca, az SOS Romania párt elnöke 14 százalékkal, és George Simion, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke 13,3 százalékkal.

A jobboldali jelöltek csak az ötödik-hatodik helyen szerepelnek a választói preferenciák rangsorában. Nicolae Ciuca (PNL) 11,4 százalékon, Catalin Drula (USR) 5,9 százalékon áll. Dacian Ciolos (REPER) és Kelemen Hunor (RMDSZ) is csak kisebb támogatottságot élvez.

Az INSCOP igazgatója, Remus Stefureac szerint az elnökválasztás lesz az idei választási év legfontosabb eseménye, és az elnökjelöltek kiválasztása jelentős mértékben befolyásolhatja a pártok támogatottságát az európai parlamenti, önkormányzati és parlamenti választásokon. A kormánypártok, PNL és PSD, még azt is fontolgatják, hogy összevonják az elnökválasztást más választásokkal, de erről még nincs megegyezés közöttük. Az elnökválasztás tehát láthatóan a politikai színtér dinamitjává válhat Romániában!

- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek