30.7 C
Baia Mare
péntek, 2024 július 19.
spot_img

Nem tartja jó ötletnek a választások összevonását az alkotmánybíróság volt elnöke 

spot_img

Az alkotmánybíróság volt elnöke, Augustin Zegrean, nem támogatja az európai parlamenti és helyhatósági választások összevonásának ötletét. Az ellenzék határozottan elutasítja a javaslatot, míg a kormánykoalíció továbbra is tárgyalásokat folytat a kérdésről.

Zegrean hangsúlyozza, hogy több akadálya van a választások összevonásának, és rámutat arra, hogy ahhoz, hogy csökkentsék a helyi képviselők vagy polgármesterek mandátumát, szükség lenne organikus, minősített törvényre. Emellett megjegyzi, hogy egy másik törvényre is szükség lenne, amely rögzíti a választások dátumát, mivel az nem esik egybe a mandátumok lejártával.

Az alkotmánybíró szerint a Velencei Bizottság ajánlása értelmében a választások évében nem szabad változtatni a választásokat szabályozó törvényeken. Zegrean úgy véli, hogy a választások összevonása ellentétes lenne a jogállamisággal és nem tiszteletben tartaná az alkotmányt, mivel az alaptörvény nem rögzíti ezt a megoldást. Ő továbbá úgy gondolja, hogy a két választás összevonása összezavarná a választópolgárokat.

Maszol.ro nyomán

spot_img
- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek