13.7 C
Baia Mare
szerda, 2024 április 24.
spot_img

Bányavirág kiállítás a Nagybányai Teleki Magyar Házban Faragó Wilhelm gyűjteményéből

spot_img

Mára már ritkaság számba megy a bányavirág gyűjtemény a nagybányaiak körében, viszont az előző századokban szinte minden családi házban volt egy-egy bányavirágos vitrin még akkor is, ha nem volt a családban valaki, aki a bányászathoz kötötte volna munkáját. Sőt még cserélgettek is egymás között, hogy bővítsék a kollekciót, adták-vették egymás között. Míg bányavidékünkön működött a bányászat, a gyűjteményeket aránylag könnyen lehetett gyarapítani. A gyűjteményhez tartozott egy-egy esztergapadon készült minibányafúró és nem hiányzott a minibányalámpa sem.

Faragó Wilhelm is szenvedélyesen, évtizedeken át gyűjtötte a több ezer darabból álló bányavirág gyűjteményét, és gyarapította ismereteit a féltve őrzött darabokról.

Gyűjteményéből nyújt betekintést a Nagybányai Teleki Magyar Házban megszervezett bányavirág kiállításon, ahol talán a mi családjaink volt példányait is fellelhetjük közöttük.

A kiállítás megnyitójára március 1-én, pénteken kerül sor, 18:00 órától és levetítésre kerül Pekár István „Magyar Atlantisz, A szatmári ércbányák világa” című filmje.

spot_img
- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek