19.7 C
Baia Mare
péntek, 2024 május 24.
spot_img

Kína vízummentességet biztosít a magyar állampolgároknak is

spot_img

Kína a tervek szerint további európai országok, köztük Magyarország állampolgárainak is vízummentes beutazást biztosít március 14-től, „kísérleti jelleggel” – közölte Vang Ji kínai külügyminiszter csütörtökön a 14. Országos Népi Gyűlés részeként tartott sajtótájékoztatóján.

    A vízummentességet hat európai ország: Svájc, Írország, Magyarország, Ausztria, Belgium és Luxemburg állampolgárainak biztosítanák március közepétől. 
    A külügyi tárca vezetője arról is beszélt, reméli, hogy több ország is vízumkönnyítéseket vezet be a kínai állampolgárok számára.
    „Reméljük, hogy az országok velünk együttműködve gyorsforgalmi hálózatokat építenek ki a határokon átívelő utazásokhoz, valamint ösztönözzük a nemzetközi személyszállító járatok gyors újraindítását, ezáltal a kínai állampolgárok számára kényelmesebbé válik a külföldi utazás, és a külföldi barátok is otthon érezhetik magukat Kínában” – tette hozzá.
    A kérdéshez kapcsolódva, Vang továbbá reményét fejezte ki, hogy a Kína és az EU kapcsolatai zökkenőmentesen, „minden átkelőnél zöld lámpával haladnak majd előre”.
    „Az, hogy az Európai Unió egyszerre partnerként, versenytársként és rendszerszintű riválisként bélyegzi meg Kínát, nem felel meg a valóságnak és nem is fenntartható” – mondta, hozzátéve, hogy ez csak zavart okoz és akadályokat gördít a kétoldalú kapcsolatok útjába.
    „Olyan ez, mintha egy útkereszteződéshez hajtanánk, és egyszerre lennének bekapcsolva a piros, a sárga és a zöld lámpák. Hogyan lehet továbbhajtani?” – fogalmazott.
    Vang szerint „Kína és az Európai Unió között nincsenek alapvető érdekellentétek vagy geopolitikai stratégiai ellentmondások, és a két fél közös érdekei messze felülmúlják a különbségeket” – hangsúlyozta, majd hozzátette, hogy egy erős Európai Unió Kína hosszú távú érdeke; egy erős Kína pedig az Európai Unió alapvető érdeke is.

spot_img
- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek