19.7 C
Baia Mare
péntek, 2024 május 24.
spot_img

„Vidám Végállomás: Egy Temető, Ahol a Nevetség Otthonra Talál”- Szaploncai vidámtemető

spot_img

A világ számos kulturális és vallási hagyománnyal rendelkezik a halál és a temetkezés kapcsán, melyek mindegyike különleges és egyedi módon ünnepli az elhunytak emlékét. Egyik ilyen különleges hely Máramaros szívében található, ahol a temető nem csupán gyász és bú felett őrködik, hanem inkább élettel, színekkel és vidámsággal teli hely, amelyet a helyiek a Szaploncai Vidám Temetőnek neveznek.

Ez a különleges temető, melyet talán leginkább a világ legvidámabb temetőjeként ismernek, egy olyan hely, ahol az elhunytak élete és emlékei nem a bánatot és a gyászt, hanem a boldogságot és a vidámságot idézik fel. A temetőben található síremlékek színesek, csillogóak és tele vannak vicces, humoros jelenetekkel, amelyek arra ösztönzik a látogatókat, hogy emlékezzenek az elhunytakra mosollyal az arcukon.

Ioan Stan Patras, aki elkezdte ezt a hagyományt 1935-ben és a fejfák faragását, abból indult ki, hogy a halál az élet része.

„Itt nyugszom idelenn

Pop Ion Pipis a nevem

Megfizettem mindenért

Ahol a halál elért

Valahol Mires hegyén

Rámjött a vagonkerék.

Játékban elmerültem

Vonat alá kerültem.

Anyám sirat vár haza

Nem múlik a bánata.”

forrás:kirándulástippek.hu

A temető különlegessége az, hogy nem csupán a hagyományos sírokat láthatjuk itt, hanem számos egyedi és kreatív síremléket is, melyek a helyiek szeretetéből és tiszteletükből fakadnak az elhunytak iránt. Ezek a síremlékek gyakran tartalmaznak olyan elemeket, mint például vicces és mulatságos jelenetek, vagy az elhunyt életét és hobbijait bemutató figurák és díszek.

A temetőben megtalálható egy nemrég restaurált Máramarosi fatemplom is.

Sokan úgy vélik, hogy a vidám temető látogatása nemcsak a múltat és a hagyományokat idézi fel, hanem segít elfogadni és megérteni a halál természetét is, miközben örömmel és derűvel tekintünk az életre.

A temető reggel 8 és este 8 óra között látogatható. Belépőt kell fizetni, a belépő ára 5Ron felnőtteknek, 4Ron nyugdíjasoknak és 3Ron gyerekeknek, 14 éves korig.

Az internet és a közösségi média fejlődésével a Szaploncai Vidám Temető híre és népszerűsége az egész világon elterjedt. Egyre több turista és kulturális látogató keresi fel ezt a különleges helyet, hogy megtapasztalja a helyi hagyományokat és megcsodálja az egyedi síremlékeket.

spot_img
- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek