19.7 C
Baia Mare
péntek, 2024 május 24.
spot_img

Ziffer Sándor eddig lappangó festményét mutatták be Budapesten

spot_img

Ziffer Sándor festőművész száztíz éven át lappangó festményét mutatták be múlt csütörtökön Budapesten. A Luxembourg Párizsban című, Franciaországban készült művet a FreylerArt Galériában péntektől négy héten át a nagyközönség is megtekintheti.

A galéria közleménye szerint egy exkluzív művészeti kiadványt is készítettek a becslések szerint mintegy százmillió forintot érő festményről.

A kiadványban szereplőtanulmány szerint Ziffer Sándor (1880-1962) festménye, amely tökéletesen visszaadja az 1910-es évek Párizsának hangulatát, az ötvenes évektől egy jó nevű vidéki orvos és családja tulajdonában volt, akik a rákerült hamis Rippl-Rónai-szignó miatt azt hitték, hogy Rippl-Rónai-alkotásról van szó. Később a kép vizsgálatakor kiderült, hogy ,,a bordós, utólag rápingált Rónai-szignó alatt” ott van fekete színnel Ziffer Sándor jól ismert, enyhén dőlt, szálkás aláírása.

A merész perspektíva alkalmazásával készült festmény a korai magyar modernizmus egy kiváló darabja, amely a korabeli francia nagymesterek és az École de Paris művészeinek modern avantgárd alkotásai között is megállja a helyét – hangsúlyozzák a közleményben.

A Luxembourg kertben festett kép bal oldalán egy hölgy jelenik meg fekete kabátban szürke pelerinnel, mályva kalapján sötétkék virággal. A teraszon lévősárgás székek egyikén ülve, kezét a fejéhez emelve élvezi a park nyújtotta természet közelségét Párizs szívében. Mögötte egy pisztácia zöld színű kabátot viselőkalapos úr sziluettje rajzolódik ki.

A festmény Ziffer második, egyben utolsó franciaországi útján, 1910 őszén készült. A nagybányaiként számon tartott festőművész második párizsi korszakából eddig csak néhány festményt ismert a művészettörténész szakma, köztük a Kilátás az udvarra (Rue Vaugirard) és a Hajók a Szajnán című festményt. Azt a szakemberek is tudták, hogy Ziffer A Luxembourg Párisban című festményét hazahozta a francia fővárosból és kiállította a Művészház VI. Csoportos kiállításán 1912-ben, a képnek azonban ezt követően nyoma veszett.

(MTI)

spot_img
- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek