20.7 C
Baia Mare
szombat, 2024 május 11.
spot_img

75 ÉVE SZÜLETETT A LEGENDA: NIKI LAUDA

spot_img

Hetvenöt évvel ezelőtt született az 2019-ben elhunyt Niki Lauda, aki nem csupán ragyogó képességei és lenyűgöző sikerei miatt vált Formula–1 legendává, hanem hihetetlen bátorságával is, amellyel beírta nevét a sport történetébe.

Még nagyapja, a befolyásos bécsi iparmágnás sem látta sportolóként az unokáját, és úgy gondolta, hogy az újságok gazdasági rovatában lenne a helye. Ennek ellenére Lauda, 1949. február 22-én született osztrák fiú, nem hagyta, hogy a családfő tiltása akadály legyen az autóversenyzői álmok megvalósításában, és az első két F1-es szezonját banki kölcsönökből finanszírozta.

Niki Lauda balesete után is szenvedélyesen versenyzett tovább

Bár kezdetben elmaradtak a sikerek, Enzo Ferrari észrevette Lauda potenciálját, és segített neki adósságai rendezésében 1974-ben. Lauda nyers őszinteségével és kíméletlen kritikáival felpezsdítette a sikertelen Ferrari csapatot, és 1975-ben már világbajnokként ünnepelhette magát. Egy évvel később súlyos balesetet szenvedett, de az akaraterejének köszönhetően gyorsan visszatért, és csak egy hajszálnyival maradt le a világbajnoki címről.

1977-ben Lauda már nem talált kihívást az ellenfelekben, de kapcsolata Enzo Ferrarival megromlott, így távozott a csapattól. Két évvel később, 1982-ben visszatért a McLarennel, és 1984-ben harmadszor is világbajnok lett.

Pályafutása után Lauda légitársaságára összpontosított, de továbbra is kötődött az autósport világához. Dolgozott a Ferrari tanácsadójaként és a Jaguar csapatfőnökeként is, de legnagyobb sikereit a Mercedes vezetőségi tagjaként érte el a 2010-es években. Sajnos, tüdőtranszplantációja után Lauda már nem tudott teljesen felépülni, és 2019. május 20-án, 70 éves korában elhunyt.

spot_img
- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek