15.7 C
Baia Mare
hétfő, 2024 április 29.
spot_img

A Greenpeace azzal vádolja az IKEA vállalatot, hogy részese a romániai erdők kiirtásában

spot_img

A Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet azzal vádolja a svéd IKEA kiskereskedelmi vállalatot, hogy részt vesz a romániai ősi erdők bútorgyártás céljából történő kiirtásában, az IKEA pedig közölte, hogy komoly elemzésnek veti alá a vádakat – tájékoztatott a DPA.

A Greenpeace vizsgálata megállapította, hogy a svéd vállalat ősi erdőkből, többek között a Kárpátokban található erdőkből származó fát használ fel bútorgyártásra. A jelentések szerint több, az IKEA-nak dolgozó külső gyártó is felhasználja ezeknek az értékes erdőknek a faanyagát. A Greenpeace szerint 13 ország bútoráruházaiban 30, ezektől a beszállítóktól származó terméket találtak.

A szervezet jelentése szerint az IKEA ‘a romániai Kárpátok utolsó természetes erdeiből szerzi be a fát, beleértve a Natura 2000 védett területek erdeit is’.

‘A Greenpeace ma (szerdán – szerk. megj.) közzétett új vizsgálata feltárja, hogy a népszerű IKEA-termékek – például a Bumerang vállfák, az Ingolf székek, a Sniglar babaágyak és babaágykeretek – hét gyártója hogyan kapcsolódik a természetvédelmi szempontból értékes erdők pusztításához. Eme gyártók legalább 30 féle termékét találták meg 13 ország IKEA áruházaiban: Ausztriában, Belgiumban, Csehországban, Svájcban, Finnországban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Izraelben, Nagy-Britanniában, Lengyelországban, Romániában és Svédországban. A Greenpeace felszólítja az IKEA-t, hogy váljon a megoldás részévé ahelyett, hogy aktívan hozzájárulna a súlyosbodó éghajlati és biodiverzitási válsághoz’ – szögezi le a Greenpeace az AGERPRES hírügynökségnek szerdán elküldött közleményben.

A Greenpeace szerint csapatai a fakitermelési bizonyítványok, műholdas felvételek és fűrészáru-telepeken végzett vizsgálódások segítségével követték nyomon a fát a romániai erdőkből az IKEA áruházak polcaira. A Greenpeace aktivistái szerdán tervezik átadni elemzésük eredményeit az IKEA németországi Hofheim am Taunusban található központjának.

‘Az IKEA-nak nem kell elpusztítania Európa utolsó ősi erdeit a bútorok miatt’ – nyilatkozta szerdán Gesche Jürgens, a Greenpeace szakértője.

A DPA megkeresésére az IKEA csoport a következő választ adta: ‘az illegális faanyagnak és a felelőtlen erdőgazdálkodási gyakorlatnak nincs helye az IKEA értékláncában. Azonnal kivizsgálunk minden erre utaló bizonyítékot. Ha szabálytalanságot találunk, azonnali lépéseket teszünk, beleértve a kereskedelmi kapcsolatok megszüntetését is’.

Közleményében a Greenpeace azt is leszögezi: elismeri, hogy a bútorkészítés a fa fenntartható felhasználásának, a szén tárolásának és a nyersanyagok értéknövelésének egyik módja, de hangsúlyozza, hogy ez nem történhet úgy, hogy közben feláldozzák a biológiai sokféleség szempontjából legértékesebb erdőket. Megjegyzi, hogy a romániai Kárpátok nagy medve-, farkas-, fekete kecske- és hiúzpopulációknak, valamint számos ritka növénynek adnak otthont. A szervezet szerint ezeknek az erdőknek jelenleg csupán 2,4 százaléka védett az erdőirtással szemben.

A környezetvédő szervezet szerint a probléma az, hogy a vállalatok és a hatóságok a korlátozások elkerülése érdekében nem hajlandók öreg erdőnek vagy természetes erdőnek minősíteni az erdős területeket, ez pedig oda vezetett, hogy a romániai Kárpátok erdeinek mindössze 2,4 százaléka (1700 négyzetkilométer) védett jelenleg a fakitermeléssel szemben. Ugyanakkor a hivatalos adatok szerint a romániai erdők mintegy 7 százaléka 120 évnél idősebb. Ezen túlmenően a becslések szerint Románia az elmúlt 20 évben elvesztette ősi erdőinek felét. Az EU biológiai sokféleséggel kapcsolatos stratégiája védelmet biztosít az ősi erdők számára – közölte a Greenpeace.

‘Számos olyan bútorgyártót fedeztünk fel, amelyek több mint 140 éves természetes erdőkből szerzik be a faanyagot. Ezek az IKEA-partnerek olyan árukat gyártanak, amelyek Európa-szerte megtalálhatók az IKEA áruházakban. Ezért a pusztításért a román hatóságokat tesszük felelőssé, amiért nem minősítik megfelelően ezeket az erdőket és nem helyezik őket szigorú védelem alá. Ugyanakkor az IKEA vállalatot is nagy részben terheli a felelősség, hiszen többet tehetne ebben az ügyben: fel kell hagynia azzal a gyakorlattal, hogy természetes erdőkből származó fát fogad el; hűnek kell maradnia a vásárlóinak tett fenntarthatósági ígéretéhez’ – idézi a közlemény Ciprian Găluşcát, a Greenpeace közép- és keleteurópai erdő- és vadvédelmi kampányfelelősét.


AGERPRES

spot_img
- Advertisement -spot_img

Még több

- Reklám -spot_img

Máramaros megyei hírek